Рим - кандидат за Експо 2030

Рим - кандидат за Експо 2030
https://mediastarterkit.expo2030roma.org/en/media
A A+ A++ A

Достатъчно е човек да се разходи в сърцето на Рим, за да разбере колко заслужено е наричан „вечният град“. Историята му се наслагва, без да се заличава, в слой – ценен за учените, уникален за жителите му и завладяващ за посетителите от цял свят. В продължение на почти три хилядолетия столицата на Италия е пример за приемственост, способност да се адаптира към промените и да преоткрива своето настояще. Свидетелство за това е дълбокото му художествено богатство, което показва приспособяването на Рим към променящите се обстоятелства през хилядолетията. Сега този град предлага кандидатурата си за домакин на Световното изложение през 2030 г.

Още от древни времена Рим показва пътя, като измисля авангардни решения за нуждите на общностите, които са го обитавали (един милион жители по времето на император Август!). Достатъчно е да си припомним за футуристичната мрежа от акведукти, заради която Рим получава прозвището Regina Aquarum (Царица на водите), или за мрежата от консулски пътища, която свързва „вечния град“ с всички провинции на полуострова и империята (всички пътища водят към Рим). Визията, която Рим иска да придаде на Изложението, се основава именно на способността му да тълкува своето минало и настояще с поглед към бъдещето.

Още от самото си създаване Рим, разположен в центъра на Средиземноморието – кръстопът на три континента – привлича идеи и таланти от териториите, които се намират отвъд границите му. Необикновената колекция от произведения на изкуството и културата не би била възможна без приноса на други култури. Резултатът е уникално съчетание от история, природа и хора, което днес превръща Рим в модерна столица – дестинация за милиони посетители и място където, както преди две хилядолетия, хората живеят заедно под знака на ценностите: свобода и взаимно приемане.

Рим е и метрополисът с най-много зелени площи в Европа. Неговите градски паркове, исторически вили и природни резервати му придават особен баланс, древна интеграция между гражданите му и природата, която може да бъде пример за бъдещето. Неслучайно Рим е най-голямата земеделска община в Европа: в периметъра му се извършва интензивна, често иновативна дейност по отглеждане на култури. И тук наследството от миналото не е тежест, а стимул и трамплин за търсене на устойчиви решения за общото ни бъдеще, а не просто сцена за изява.

Рим не е избрал предложение с лесно медийно въздействие, не иска да привлича внимание само с препратки към миналото си. Вместо това е избрал програмен лозунг, който е насочен преди всичко към настоящето и бъдещето: „Хора и територии: градско възстановяване, приобщаване и иновации“. Темата изразява едно общо предизвикателство за всички страни от международната общност и препраща към препоръките на ООН, заложени в дневния ѝ ред до 2030 г.
Този тематичен избор засяга цялата планета и всички нейни жители. Тя обхваща области като развитието и възстановяването на нашите територии, които сега са изправени пред заплахата от климатичните промени и опустошителните им последици; разнообразието и приобщаването на нашите общности; устойчивостта на нашите градски райони и кръговата икономика; децентрализацията и мобилността на местно, национално и международно равнище; цифровата свързаност като двигател на икономическото и социалното развитие. Експо Рим 2030 има за цел да разгледа тези въпроси, да насърчи споделянето на различните гледни точки, да очертае един общ път и да набележи общи решения.

Рим възнамерява да измине този път не като се афишира, а като предложи на участващите страни оперативно сътрудничество, чиято крайна цел е Изложението, а в годините до тогава ще се реализират съвместни проекти и инициативи, съсредоточени върху различния национален опит и нужди.

Мястото, избрано за провеждане на Световното изложение 2030, се намира в покрайнините на Рим. То е свързано с някои от историческите зони на града и е в непосредствена близост до един от университетските кампуси на Рим, който ще действа като връзка с огромната научна общност на италианската столица. Събитието, чийто главен устройствен план е дело на архитект Карло Рати, има амбицията да постави нови стандарти за устойчивост с нулеви въглеродни емисии, повторна употреба на материалите, зачитане на жизнения цикъл на водата, въздуха и енергията. С една дума, не само да бъде енергийно автономен обект, но да може да генерира и осигурява чиста енергия и на други територии.

Рим е и в центъра на уникална транспортна система. От летището му за по-малко от два часа със самолет може да се стигне до основните европейски, балкански, северноафрикански и близкоизточни столици, а за три часа – до всички дестинации в целия евро-средиземноморски регион – от Анкара до Бейрут и Кайро. Усъвършенстваната система от въздушни, пътни и високоскоростни железопътни връзки дава възможност за лесно и бързо достигане до основните италиански дестинации. До 2030 г. това време ще бъде намалено почти наполовина благодарение на новите инфраструктурни инвестиции, планирани от италианското правителство.

Рим е и световната столица на дипломацията. В него се намират посолствата на 139 различни държави както и тези, акредитирани към Светия престол и Сан Марино. В него се намират повече от 130 представителства на ФАО-ИФАД-WFP на ООН и други, акредитирани към Малтийския орден. Общо в Рим има около 430 посолства и почти 3000 дипломати, без да се броят културните институти. Рим е също така място, където кипи социална дейност, седалище е на многобройни културни асоциации и неправителствени организации, извършващи многобройни дейности – от подпомагане до грижа, от образование до насърчаване на технологичната грамотност, от хранително-вкусовия сектор до насърчаване на опазването на околната среда.

В заключение, логото на Рим 2030 представлява стилизирана арка, която променя цвета си и дава живот на безкрайни комбинации. Представя солидността и елегантността на древноримските паметници, като препраща към дигиталното настояще. През арката се минава, тя е врата, отворена за нови и различни влияния. Също така предлага и общ път, редица възможности като например съвместното създаване на различните национални павилиони. Очаква се през 2030 г. през тази арка да преминат 30 милиона посетители, които ще разгледат изложбените павилиони на 150 държави.

Последното Световно изложение се проведе в арабска страна – Обединените арабски емирства (Дубай 2020-21). Следващото издание ще се проведе в Азия – Япония (Осака, 2025 г.). При липса на градове кандидати от Африка и Латинска Америка, има основателна надежда, че изданието през 2030 г. ще се проведе в столица на Европейския съюз.

За допълнителна информация, снимки, видеоклипове и мултимедийни материали, посетете сайта, посветен на кандидатурата на Рим (https://www.expo2030roma.org/), и следвайте свързаните с нея социални канали.

Очакваме ви в Рим!

#Рим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите