7 начина да подобрим концентрацията на детето

7 начина да подобрим концентрацията на детето
A A+ A++ A

Учебната година ни зове и е време да се подготвим за месеците в класната стая, където децата ни ще черпят нови знания. Но сякаш колкото по-големи стават, толкова по-трудно можем да задържим вниманието им за продължителен период от време. С напредването на новите технологии и социалните мрежи вниманието ни е разпокъсано на хиляди места, та какво остава за малките ни наследници!

За повечето деца е трудно да се съсредоточат за повече от няколко минути върху каквато и да е задача и това е съвсем естествено, поради тяхното любопитство и енергия. Концентрацията и фокусът обаче са от съществено значение за ученето, за изпълнението на домашната работа и изобщо за всяка задача.

Можете да помогнете на детето си да увеличи концентрацията си по различни начини - като въведете определени навици и правила. Затова ви предлагаме няколко съвета, които вършат безотказна работа за детската концентрация:

1. Отървете се от разсейващите фактори

Детето може да се съсредоточи напълно само в нещо, което наистина харесва. Затова е добра идея да изключите телевизора, да спрете разсейващите шумове у дома, да приберете играчките (ако детето е още малко) и да осигурите тиха и спокойна среда за учене.

2. Рутина

Пишете домашните по едно и също време всеки ден. Този режим ще изгради стабилни навици у детето и то ще знае, че има отговорността да се заеме с училищните задачи в определен час.

3. Физическа активност

Физическите активности като игра навън, тичане или друг вид спорт, между ученето и задачите, биха предоставили начин за изразходване на допълнителната енергия. Това ще помогне на детето да бъде по-малко неспокойно, ще компенсира скуката и ще улесни фокусирането му.

4. Достатъчно сън

Уверете се, че детето ви спи достатъчно през нощта и ако е необходимо му осигурете и почивка през деня.

5. Задайте срок за справяне със задачата

Може да са десет минути, двадесет минути и т.н. Това ще подтикне детето да се съсредоточи, така че да завърши целта в рамките на времевите ограничения. Все пак внимавайте, защото подобен подход може да доведе до безспокойство у детето.

6. Играйте игри, които изискват съсредоточаване

Можете да тренирате и засилите способността на детето да се фокусира, като играете игри, които изискват мислене. Играта на игри, които изискват фокусиране, планиране и използване на паметта, комбинира забавление с концентрация.

7. Разделете голямата задача на малки части

Една голяма задача изисква твърде много концентрация и дисциплина, така че би било добра идея да я разделите на по-малки части. Това може да се приложи към домашна работа, домакинска работа и усвояване на нови умения.

#1 клас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »