Влогърът Стефани за сблъсъка си с тромбофилията и трудната си бременност

Влогърът Стефани за сблъсъка си с тромбофилията и трудната си бременност
A A+ A++ A

Време е да влезем във форма! С помощта на Стефани Спорт ще разберем как да се възстановим след раждането и как да се върнем към фигурата, която сме имали преди бременността. Как е правилно да се храним и какви упражнения са подходящи за изпълнение от бременни жени? Можем ли да получим добри резултати, тренирайки вкъщи? Ето какво ни разказа Стефани!

Споменаваш, че си преминала през тежка бременност. Как се разви тя?

Никога не съм си представяла, че бременността ще протече по този начин. Още от началото изпитвах доста болки. Наложи ми се да лежа, рядко имах възможност да тренирам. За човек като мен, който е свикнал да спортува, беше доста шокиращо.

Какви тренировки изпълняваше по време на бременност и какво препоръчваш?

Много зависи как е тренирала жената преди да забременее. Ако тя не е е тренирала изобщо, то не е подходящо да тепърва да започва на прекалено силови упражнения, подскоци и движения, които натоварват директно корема. Препоръчвам по-леки упражнения. Обикновено тежестите са позволени, но отново жената трябва да съобрази ситуацията си. Винаги е добра идея да се консултира с лекар.

А след раждането? С какви упражнения трябва да започнем?

Тук отново на първо място е предварителната консултация с лекар. Аз отидох при моята лекарка, тъй като родих секцио. Тя ми каза, че след шестата седмица мога да започна с тренировките, предимно за затваряне на диастазата. Стартирах с много леки тренировки в сравнение с това, което съм изпълнявала преди.

Има ли забранени тренировки за жените, раждали секцио?

Най-напред трябва да започнем с тренировките за възстановяване, разбира се в много лека форма. Стандартните упражнения не се препоръчва, докато не се възстановим. 6 седмици е оптималният период от време, който трябва да изчакаме преди да започнем да тренираме.

Как се храниш?

Храненето е най-важно, не можем да минем само с тренировки. Няма голяма разлика от преди бременността. Винаги се храня балансирано и слушам какво ми казва тялото. Добре е да се запознаем с калориите и макронутриентите на храната. Кантарът не е задължителен, но е добре да го имаме. Съотношението между въглехидрати, белтъчини и мазнини трябва да e горе долу наравно. Здравословен живот без лишения е възможен, стига да познаваме добре храните, за да можем сами да ги подбираме без да се нуждаем от режими.

Какво ще кажеш за фактора емоционално хранене и как да се справим с него?

Действително емоционалните липси се запълват с храна. Ако имаме нужда можем да се обърнем към психолог, за да ни посочи проблема и да се справим с него. Някои хора ядат, защото нямат нищо интересно, което се случва в живота им. Аз преживях период, в който бях развила хранително разстройство. Бях се вманиачила в начина, по който изглеждам и се стремях да имам минимално количество подкожни мазнини. На моменти не се хранех, а в други пък преяждах. Излязох трудно от този момент. Разбрах, че важното е да не си налагаме забрани. Ако ни се прияде шоколад, можем да си вземем едно парченце, но не да прекаляваме.

Как да заменим така съблазнителните сладкиши и вредна храна, така че да са вкусни, колкото оригиналите?

Според мен всяка една рецепта може да се направи в по-здравословен вариант. Аз съм си приготвяла здравословни пици, бургери, паста. Можем да заместим захарта с подсладител или кокосова захар. Добра идея е да използваме оризово или ядково брашно, вместо бяло. Важно е да уточним, че няма нищо лошо да си хапнем истински сладкиш, когато ни се прияде. Не е нужно да се изтезаваме, ако тялото ни наистина го иска. Все пак има храни, които избягвам напълно. Това е McDonald’s например или всякакъв вид бърза храна. Повече интересни идеи за рецепти, можете да октиете в моята книга "Сладък живот без лишения".

Какво мислиш за т.нар. cheat days?

Не мисля, че този метод работи. Поддържаш определени килограми през седмицата и след това подкопаваш всичките си усилия. Както казах, по добре да си хапнем минимално количество от храната, която обичаме, отколкото да преминаваме в крайности.

В профила си споделяш за сблъсъка си с тромбофилията. Разкажи ни малко повече за пътя, през който премина.

За това състояние разбрах, след като забременях. Бях в осмата седмица и леля ми, която също е минала през това, сподели, че е добре да се изследвам. Така разбрах, че имам и то не само една мутация, а две мутации, които са доста рискове. Започнах с терапия с разреждане на кръвта и така премина цялата бременност. Когато кръвта е по-сгъстена е възможна появата на тромби и може да се стигне до сериозни последици, ако не се вземат мерки.

Какво би казала за тренировките у дома? Можем ли да постигнем добри резултати сами вкъщи?

Дори и да тренираме и 20 минути на ден у дома, пак е по-добре, отколкото да не правим нищо. В домашни условия не разполагаме инструктор, затова имаме нужда от нешо, което да ни насочи. Аз правя предизвикателства във Facebook група, в която членуват 20 хил жени. Там качвам видео тренировки, които са безплатни и всеки би могъл да ги следва.

Все пак предпочитам да тренирам във фитнеса, защото това е мястото, в което мога да се откъсна от задачите у дома. Имам нужда от време за себе си, за да се върна още по-заредена у дома.

Можем ли да прекалим със здравословното, трябва ли да броим калории и колко време отнема да възвърнем формата си след раждането на дете? За да разберете, гледайте новото видео в канала на Peika&Jenite!


#Jenite.bg и Peika.bg #Peika&Jenite YouTube

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »