Николов: С танкерите с газ можеше да се направи печеливша сделка

Николов: С танкерите с газ можеше да се направи печеливша сделка
стоп кадър/БНТ - архив
A A+ A++ A

С отказаните танкери можеше да се направи печеливша сделка за България, а не трябваше те да се изпускат. Това каза в ефира на бТВ бившият енергиен министър Александър Николов, цитиран от "Сега". Според него на фона на дефицита на природен газ в Европа, заради поведението на един от доставчиците на пазара, това не е трябвало да се прави. Той смята, че удачният сценарий е бил те да бъдат взети и след това с тях да се правят например суапови сделки, които да дадат възможност за алтернативни доставки за нашата страна. Препродажбата на танкерите, ако наистина няма възможност да бъдат разтоварени, биха донесли финансова полза за държавата.

Той определи мярката на служебното правителство да се откаже от 6 от корабите с американски втечнен газ като най-малкото странно, защото става дума за зимните месеци, когато консумацията на синьото гориво в България е най-висока. По думите му по този начин страната ни е оставена без алтернатива за доставки в най-рисковия период от годината и е липсвало желание да се намерят слотове за разтоварването на корабите.

Николов се учудва как от действията на служебния кабинет излиза, че Европейската комисия и гръцкият премиер Мицотакис не казват истината и увеличаването на капацитета на терминала за втечнен газ в Ревитуса, край Атина не е вече факт. „Със седемте танкера, количествата в хранилището в Чирен и количествата, идващи от Азербайджан, страната бе осигурена с над 80% от нужните количества за зимата. Останалият дял може лесно да се компенсира с мерки за енергийна ефективност и алтернативни горива“, смята той.

Асен Василев и Кирил Петков също заявиха, че служебното правителство не казва истината за сделката със седемте танкера. Петков заяви, че газът от тях е бил с 30 долара по-евтин от средноевропейската цена и е бил осигурен от Еврокомисията. Василев опроверга, че цената през гръцките слотове била висока. Петков каза още, че служебното правителство е било много вяло в опитите си да преговаря с гърците за свободни слотове. Бившият премиер обясни, че неговото правителство не е имало време да довърши сделката с танкерите. Разполагали са само с 2 дни. На 2 август президентът разпусна парламента и назначи служебното правителство.


 

 

#Александър Николов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?