Частични местни избори клатят политическата стабилност в Испания

Частични местни избори клатят политическата стабилност в Испания
Частичните местни избори се провеждат в неделя в северозападната автономна област Галисия и Страната на баските в Испания. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Частичните местни избори в северозападната автономна област Галисия и Страната на баските изправят консервативно правителство на премиера Мариано Рахой в Испания пред първия истински тест.

След близо година управление, белязано от строги мерки за икономии и повишаване на данъците, които изкараха мнозина испанци на улични протести, избирателите в Галисия може да накажат управляващата Народна партия на Рахой, която властва през 24 от последните 31 години, предаде „Дневник".

Според последните социологически проучвания консерваторите вероятно ще изгубят абсолютното си мнозинство, въпреки че регионалните й лидери се опитаха да се дистанцират от управляващите в Мадрид.

Дори партията да получи най-много гласове, едва ли ще задържи властта, тъй като по-малките партии, които се очаква да влязат в областния парламент, ще могат да формират коалиция.

Междувременно в Страната на баските, втората от 17-те автономни области в Испания, където в неделя ще има избори за местен парламент, като най-големи победители се очертават партиите, подкрепящи баските сепаратисти.

Консервативната Баска националистическа партия, която иска още по-голяма автономия за богатия северен регион, според анкетите ще получи между 24 и 28 места в 55-членния парламент.

Новосформираната коалиция от три леви сепаратистки партии „Еускал Хера Билду" се очаква да бъде втора. Коалицията приюти бивши членове на „Батасуна" - забраненото политическо крило на терористичната групировка ЕТА, която през октомври миналата година се отказа от насилието.

Промяна в политическия пейзаж в Страната на баските вещае сериозни главоболия за Мадрид преди предстоящите избори в Каталуня през ноември, чийто регионален президент Артур Мас се зарече да организира референдум за независимост, ако партията му бъде преизбрана.

На митинг миналия уикенд, предупреждавайки за последиците, Мариано Рахой заяви: „Най-голямата грешка, която можем да направим, е да добавим политическа и институционална криза към икономическата."

#Испания #частични избори #Мариано Рахой #премиер на Испания #Каталуния #Галисия #Страната на Баските #ЕТА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници