Каталуния се готви да обяви извънредно положение

Каталуния се готви да обяви извънредно положение

pixabay

A A+ A++ A

Регионалното правителство на Каталуния се готви да обяви извънредно положение заради драстично намалелите запаси от вода в резервоарите. В момента те са 16.23%. Ако паднат под 16%, ще се наложи да бъде въведен режим на водата.

През последните три години в голяма част от Испания имаше валежи под средните, което доведе до проблеми със запасите от вода. В каталунския язовир Сау нивото на водата е толкова ниско, че в продължение на месеци може да се види църквата, която е била потопена в него през 60-те години.

Капацитетът му е вече 11%, а в останалите каталунски резервоари е четири пъти по-малко от средното за последните години. Ако нивото не се повиши, властите ще бъдат принудени да въведат строги ограничения.

Вече се водят разговори с представителите на фитнес клубове и спортни центрове за вариантите за намаляване на потреблението на вода. Един от тях е лимит от 200 литра на ден на човек, спиране на използването на душове, филтриране на водата в басейните без смяната ѝ, както и намаляване на поливането на тревните площи. Ако те не дадат достатъчен резултат, ще се стигне до още по-строги мерки.

Надеждите са в снега, който все още не се е стопил и в евентуални нови дъждове, но миналата 2023 година беше една от най-сухите и горещи откакто се води статистика.

Припомняме, че правителството на Педро Санчес одобри миналата година пакет от помощи и инвестиции в размер на 2,190 милиарда евро в условията на суша. От тях 636 милиона евро са директна помощ за селското стопанство и животновъдството, както и субсидия до 70% от стойността на застрахователните полици за културите, които са най-засегнати. Около 1,4 милиарда евро пък са отпуснати за изграждане на инсталации за обезсоляване, удвояване на повторното използване на градската вода и намаляване на таксите и тарифите на земеделските стопанства, засегнати от ограничаването на напояването.

#Каталуния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници