Топлата есен събуди калинките от зимния им сън

Топлата есен събуди калинките от зимния им сън
Необичайно високите за сезона температури в Германия събудиха калинките от зимния им сън. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Златната есен и необичайно топлото за средата на октомври време не радват само германците, но и калинките, които в буквалния смисъл на думата се пробудиха от своя „зимен сън".

Няколко милиона насекоми са залели Германия през последните дни, съобщи представителят на Съюза за опазване на природата и биоразнообразието Мелани фон Орлов, цитиран от ИТАР-ТАСС и БГНЕС.

Калинките обикновено зимуват на местата с гъста растителност, под паднали листа, в кората на изсъхналите дървета и ниските храсти.

В навечерието на студените месеци те често влизат в домовете и гнездят в дървените рамки на прозорците. Когато обаче температурата достига между 16 и 21 градуса, калинките нямат нужда от това.

На 19 октомври в северното пристанище Хамбург термометрите отчетоха 23,5 градуса. Предишният рекорд е бил регистриран в далечната 1921 г. – 21,1 градуса.

Биологът Вернер Шулце не вижда нищо страшно от активността на калинките.

„Не трябва да се забравя, че тези насекоми допринасят за вашите зеленчукови и плодови градини. Веднага след като захладнее, те ще си вземат зимна отпуска," шегува се той.

#Германия #калинки #зимен сън #високи температури

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници