В ден последен: Петков освободи шестима зам.-министри и свика извънредно кабинета

В ден последен: Петков освободи шестима зам.-министри и свика извънредно кабинета
A A+ A++ A


В последния си ден правителството в оставка е провело извънредно заседание, съобщиха от МС. Във вторник Кирил Петков трябва да предаде официално властта на служебното правителство и назначения от президента премиер Гълъб Донев.

Също така със заповед на министър-председателя в оставка са освободени шестима заместник-министри - на здравеопазването Петър Грибнев, Невена Цанкова и Любомир Бакаливанов, на регионалното развитие и благоустройството Ивайло Стайков, на финансите Андрей Цеков и Росица Велкова-Желева.

Мотиви не се посочват.

От решенията на МС става ясно, че са били гласувани увеличение на парите за учители и университетските преподаватели, както и 397,8 млн. за 302 общински проекта за ВиК, пътища, техническа и социална инфраструктура.

Кабинетът в оставка е одобрил допълнителни 150 млн. лева от актуализацията на бюджета за общини и министерства, които финансират образователни институции. Средствата са за увеличаване на възнагражденията и за компенсиране на повишените разходи за издръжка и храна в системата на предучилищното и училищното образование. С част от тях от 1 септември 2022 г. ще бъдат увеличени заплатите на учителите с 5%, а на непедагогическия персонал в детските градини и училищата - с 4 на сто.

Общините ще получат 102,3 млн. лв., Министерството на образованието и науката - 10,4 млн. лв., Министерството на културата -1,4 млн. лв. и Министерството на младежта и спорта- 400 хил. лв. С 35,5 млн. лв. ще се допълнят средствата за национални програми за развитие на образованието.

Минималната заплата за преподавател във виеше училище се увеличава от 1300 на 1500 лева със задна дата от 1 юли 2022 г. За целта правителството отпусна още 20 млн. лева за възнагражденията на академичния състав в държавните университети. Парите ще бъдат използвани за повишаване на заплатите както на асистентите, така и на останалите преподаватели.

Допълнителните 20 млн. лв. ще бъдат предоставени на 33 държавни висши училища с общо 11 512 души академичен състав, в това число 1956 асистенти.

Държавните висши училища и научните организации ще получат 5,2 млн. лв., за да увеличат докторантските стипендии от 750 на 1000 лв., реши кабинетът. Повишението беше заложено при актуализацията на бюджета. Повече пари ще вземат 3259 докторанти в редовна форма на обучение в държавни университети и на 223 докторанти в редовна форма на обучение в научни организации.

Увеличението е свързано с по-високите разходи за издръжка на живот и влиза в сила от 1 юли 2022 г. През последните над 10 години докторантските стипендии бяха 500 лв.

#Кирил Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти