Станишев: ГЕРБ подменя волята на 770 000 граждани

Станишев: ГЕРБ подменя волята на 770 000 граждани
Опитват се да заблудят хората за пореден път. Това е срамно и лицемерно, смята Сергей Станишев по адрес на управляващите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ГЕРБ искат да подменят волята на 770 000 граждани, които ясно са заявили подкрепата си, подписвайки се именно под зададения от БСП въпрос за референдум, заяви лидерът на левицата Сергей Станишев.

Такъв е коментарът на председателя на БСП и президент на ПЕС след „поредните отчаяни маневри на ГЕРБ около референдума за АЕЦ „Белене“, съобщават от пресцентъра на БСП.

По-рано в сряда депутатът от ГЕРБ Искра Фидосова обяви, че ГЕРБ ще предложи своя формулировка на въпроса за референдума: „Да развиваме ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“.

Референдумът бе иницииран от БСП, които събраха над 700 000 подписа под въпрос „Да развиваме ли ядрена енергетика в България чрез строителството на АЕЦ „Белене“?“.

Парламентарната правна комисия ще разгледа двете предложения, за да се реши как да бъде правилно формулиран въпросът на референдума.

От ГЕРБ обясниха, че във въпроса трябвало да се коригира терминът „атомна“, защото енергетиката била всъщност „ядрена“. На тази забележка от БСП реагираха остро, като депутатът Петър Димитров заяви, че ако няма атом, няма и ядро.

„Става въпрос за разлагане на ядрото на атома, а той не съществува закачен на коледната елха на ГЕРБ, за да го разложат в някаква тяхна централа“, продължи той с критиката.

„Опитват се да заблудят хората за пореден път. Това е срамно и лицемерно“, смята Сергей Станишев.

Той напомни, че само преди три дни Бойко Борисов казал, че ГЕРБ ще подкрепят референдума с текста, даден от БСП.

Председателят на социалистите изтъкна, че АЕЦ „Белене“ е единственият проект, който е в напреднала фаза и може да стартира изграждане.

Сергей Станишев предупреди, че има опасност след 10 години България да се окаже без никаква ядрена енергетика.

#премиер на България #Бойко Борисов #ГЕРБ #президент на ПЕС #председател на БСП #Сергей Станишев #референдум #АЕЦ „Белене“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино