Разчистват останките от взривения блок в Бургас

Разчистват останките от взривения блок в Бургас
Два апартамента са напълно унищожени от експлозията, изпочупени са стъклата на съседни сгради. Силната ударна вълна от експлозията е обърнала автомобили, паркирани пред блока. Хората са все още в шок и прекараха нощта пред сградата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Обитателите на апартаменти, пострадали при взрива на трафопост в центъра на Бургас, вече разчистват останките от домовете си и събират здравите предмети от останалото имущество.

Пламен Димитров, който получи рана на главата при инцидента, сподели, че не знае как е останал жив, тъй като неговото жилище е сред най-засегнатите, цитира го агенция „Булфото“.

„Вътре имахме доста мебели – гардероб, секция, легла, бюро. Те паднаха върху деформираната арматура на стоманобетона, а аз започнах да лазя в тъмното върху тях, за да изляза. Изскочих навън бос, по-късно пожарникарите ми донесоха маратонките“, споделя мъжът.

Той е помолил пожарникарите да донесат дрехи за децата му от падналия в трафопоста гардероб, защото няма какво друго да облекат.

В момента двете деца на семейство Димитрови - на 9 и 11 години, са при баба си и дядо си. Голямата му дъщеря имала леки порезни рани.

Двата магазина, намиращи се в блока, които са напълно опустошени, също са собственост на Пламен Димитров.

От общината му предложили на първо време да се настанят в апартамент в хотел „България“.

Неговата съседка - Анна Колева, пък разказа, че всекидневната й е напълно унищожена от експлозията, информира „Бургас нюз“.

„Успях да успокоя майка ми и да излезем, като в следващия момент настъпи страхотен взрив, сякаш падна бомба в Бейрут“, разказа Колева.

Малко по-рано регионалният министър Лиляна Павлова заяви категорично, че компанията ЕВН трябва да понесе цялата отговорност за инцидента в Бургас и да поеме всички щети от взрива в трафопоста.

От ЕВН обаче обявиха, че ще платят щетите само при доказана вина, заради което ще бъдат организирани две независими една от друга технически експертизи.

В едната експертна група ще вземат участие специалисти от Австрия, а в другата ще се включат български експерти.

Павлова каза още, че Законът за устройство на територията допуска наличие на трафопост в жилищни сгради и затова ще се обсъжда дали тази възможност да отпадне.

От ЕВН все още нямали точна справка за жилищните блокове с вътрешни трафостове.

Образувано е досъдебно производство за взрива на трафопоста, назначени са технически експертизи, които ще се произнесат до месец, каза говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандева, допълва Информационна агенция „Фокус“.

От полицията са категорични, че не става въпрос за бомба.

След инцидента в Бургас столичният кмет Йорданка Фандъкова настоя ЧЕЗ спешно да провери състоянието на всички трафопостове в столицата.

#Закон за устройство на територията #министър на регионалното развитие #Лиляна Павлова #Йорданка Фандъкова #кмет на София #взрив #трафопост #Бургас #ЕВН #„ЕВН България“ #взрив в трафопост #останки #Пламен Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници