Радев обявява графика за консултациите с партиите - ще постигнат ли мир в сглобката

Радев обявява графика за консултациите с партиите - ще постигнат ли мир в сглобката

Стоп кадър

A A+ A++ A

Очаква се днес президентът Румен Радев да обяви графика за провеждане на консултации с парламентарните групи в съответствие с конституционната процедура преди връчване на мандата за съставяне на правителство. През вчерашния ден Народното събрание с мнозинство гласува оставка на премиера Николай Денков и правителството.

"Явно страстите се нажежават и не е ясно дали лидерите на партиите от коалицията в оставка блъфират за предстоящо удължаване на съвместното управление, дали мобилизират своите избиратели за нови избори", посочи Радев.
По думите на президента в момента самите коалиционни партньори са объркани, което си проличава от техните реакции за гласуваната оставка на кабинета.


Въпросът е ще се стигне ли до ротация и разбирателство в сглобката най-сетне, тъй като предстои ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да проведат преговори за параметрите на мандата.

От своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов втвърди още повече тона към партньорите си във властта и заговори отново за избори. Това стана от Букурещ, където с Мария Габриел бяха на конференция на ЕНП.

"С това си поведение те ни пратиха в ръцете на президента Радев. Не виждам защо по този арогантен начин се отнесоха с всички в парламента - Денков дойде, хвърли си оставката и си замина в кабинета, за да не участват в дебатите. Питам ги - така ли се отстоява правителство, така ли се отговаря на критиката", заяви Борисов.

От чужбина председателят на ГЕРБ постави ултиматум към „некоалиционните” си партньори – или променят подхода, или подкрепата към правителството ще бъде оттеглена. В бързането с оставката Борисов разчете желание за избори 2 в 1 през юни.

"Днес нямаше министри, нямаше никой в пленарната зала. Щом искат избори, те ги провокират. Трябваше бъдещият премиер да е в пленарната зала с Денков. Съжалявам за тона, но те го провокират. Те провокират избори. Като предстоят преговори, защо не разговаряхме. Ние в 17.50 ч. разбираме, че правителството си е подало оставката, после я оттеглило, сутринта разбираме, че внасят оставката в НС", посочи още той.

Запитан дали вървим към избори 2 в 1, Борисов заяви: „За мен категорично”.

От „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) все пак се обединиха около мнението, че не искат нови избори.

"Не искаме избори, но другото което не искаме е управление без реформи", посочи Кирил Петков. "Мисля, че всички българи очакват от нас, когато отидат в магазина, да няма монополни положения с високи цени. Всички българи очакват цената на тока и цената на газа",допълни той.

Петков допълни, че от ПП-ДБ ще продължат да отстояват тези принципи, но осъзнавайки, по думите му, че стабилността на управлението трябва да продължи.

Христо Иванов отговори на обвиненията, че тласкат страната към избори. "Ние носим отговорност за това страната да има реформаторско управление и това е единствената посока, в която тласкаме. Ако някой иска да отлага реформите, по-скоро това, че тласка страната към безвремие е негова", посочи Иванов.

Атанас Атанасов от своя страна посочи, че от ПП-ДБ са поели ангажимент на деветия месец да бъде подадена оставка, за да може да се изпълни тази ротация. "Някои го разчетоха това като провокация и не са прави. Затова сме пред вас да кажем, че си изпълняваме задълженията, искаме стабилност в страната", допълни Атанасов. Според него българското общество не желае избори и думата "избори" дразни хората.

# Румен Радев #Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници