"Умни санкции" върху петролния износ гласи ЕС на Русия

"Умни санкции" върху петролния износ гласи ЕС на Русия
A A+ A++ A

Европейският съюз се подготвя да наложи "умни санкции" на петролния износ на Русия, съобщи в."Таймс", цитирайки заместник-председателя на европейската комисия Валдис Домбровскис, предаде Ройтерс.

"Работим по шести пакет санкции и една от мерките, които обмисляме, е някакъв вид петролно ембарго. Когато налагаме санкции, трябва да го направим така, че да максимизираме натиска върху Русия, едновременно минимизирайки страничните ефекти върху нас самите", каза Домбровскис пред "Таймс".

Той допълни, че конкретните детайли по санкциите върху петрола все още не са договорени, но може да включват постепенен отказ от руски петрол или налагане на мита върху вноса над определен ценови праг, съобщи изданието.

Русия е най-големият доставчик на петрол за Европа, осигурявайки 26 % от вноса на петрол от ЕС през 2020 г., посочва Ройтерс. Украйна и някои държави членки на ЕС, включително Полша и Литва, искат забрана за внос на руски петрол и газ, докато Германия и Унгария се противопоставят на моментално въвеждане на петролно ембарго.

 
Източник:БТА

#ЕС #Русия #петрол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай