ДПС срещу „опита да бъде подкопан религиозният мир“ в България

ДПС срещу „опита да бъде подкопан религиозният мир“ в България
Депутатите от ДПС по време на пресконференция, октомври 2012 г. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

ДПС е загрижена за религиозния мир в България заради процеса във връзка с обвинението на няколко граждани в радикален ислям, се съобщава в декларация на партията.

В качената на уеб страницата на ДПС декларация е записано, че депутатите са сериозно загрижени „от опита да бъде подкопан религиозния мир чрез преекспонирани и тенденциозно отправени обвинения срещу български граждани“, някои от които са представители на мюсюлманското вероизповедание - „второто по численост в Република България“.

Според ДПС този акт създава усещане за дискредитиране на основополагащия конституционен принцип за разделение на държавата и религиите и религиозно напрежение.

Парламентарната група на ДПС остро осъжда опитите за провокиране на ислямофобия, която би ерозирала интеграционния модел на гражданското общество в България.

„Подчертаваме силното си безпокойство по повод недоказани и неаргументирани твърдения за проповядване на антидемократична идеология, провокиращи условия за етническа и религиозна нетърпимост. Създава се впечатление, че обвиненията са обусловени от преднамереност и от дефицит на експертна теологическа компетентност“, твърдят от ДПС.

Депутатите смятат още, че цялото обвинение е манипулативно, за да бъдат оправдани „показните“ акции на ДАНС през 2010 г. и за да се елиминират евентуални претенции на обвиняемите заради незаконни действия и надвишени правомощия спрямо тях.

В обвинителния акт е записано, че част от обвиняемите висши духовници „имат образование, получено в Саудитска Арабия“, което според ДПС буди недоумение, че компетентните органи в България „вече дълги години упорито отказват да решат въпроса с акредитацията на Висшия ислямски институт по Закона за висшето образование“.

Това, смятат депутатите, би осигурило възможност „българските младежи да придобият висше духовно образование в своята родина“.

Парламентарната група на ДПС ще представи настоящата декларация на вниманието на всички европейски и други международни организации, които имат компетенции по международните договори, гарантиращи правото на вероизповедание, свободата на съвестта и вярата, се отбелязва още в документа.

В края на септември Пазарджишкият окръжен съд разпита няколко свидетели по делото за радикален ислям.

Главната цел на нелегалната организация „Ал Уакф-Ал Ислами“ е да ислямизира България, според показанията на защитен „Свидетел 003“.

Според него организацията „Ал Уакф-Ал Ислами“ в България е получила за година и половина 400 хил. евро от Саудитска Арабия за ислямизиране на България.

„Свидетел 003“, както е известен, тьй като самоличността му се пази в тайна, българската клетка на организацията е била учредена в Истанбул в присъствието на главните подсъдими в процеса през 2008 г.

От 2008 до 2010 г. свидетелят е поддържал връзки с ръководните и изпълнителните кадри. Организацията е имала 5- и 10-годишна програма, включваща благотворителност, възпитателни училища и обучения.

#ДПС #България #Пазарджик #дело #религия #ислям #радикален ислям #декларация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници