„Прозрачност без граници“ иска промени в изборното законодателство

„Прозрачност без граници“ иска промени в изборното законодателство
Асоциация „Прозрачност без граници“. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

За пореден път проблеми с организацията на изборния процес по време на изборите през есента на 2011 г., както и по време на частичните избори през 2012 г. са били констатирани в анализ на асоциация „Прозрачност без граници“ , заяви нейният директор Ваня Нушева.

В тази връзка от „Прозрачност без граници“ са формулирали препоръки за промени в изборното законодателство, информира БНР.

Според Нушева предложенията са в „отговор на констатирани дефицити в работата на изборната администрация както на централно, така на регионално и на местно ниво“.

Друг проблем според „Прозрачност без граници“ е установяването на практики за оказване на контрол върху волята на гласоподавателите или директно купуване на глас, които придобиват все по-широк обхват.

Контролираният вот, купуването на гласове и доверието са основните проблеми, заяви Нушева.

Според нея създаването на публично достъпен централизиран електронен регистър на избирателите би подпомогнал работата по време на изборите.

Третият сериозен проблем е свързан с анализа и въздействието на други фактори като ниската степен на доверие на избирателите към изборния процес, допълни Нушева.

„За всички е ясно, че в тази сесия на Народното събрание трябва да бъдат извършени промени. Асоциация „Прозрачност без граници“ в продължение на години осъществява наблюдение на изборния процес и настоява да бъде включена в рамките на дискусиите, за да има възможност да наблюдава начина, по който се извършват процесите в изборната администрация“, заяви директорът на асоциацията.

От „Прозрачност без граници“ вече са изпратили писмо до председателя на правната комисия в НС Искра Фидосова със своите предложения, като тази седмица ще изпратят и друго.

„Виждаме, че голяма част от политическите партии също са стигнали до консенсус по отношение на редица необходими промени в изборното законодателство“, каза Нушева.

Тя допълни, че консенсус има по отношение на това изборната администрация да бъде финансово самостоятелна, с добре развит капацитет и професионални и независими кадри, „способни да организират изборния процес по качествено различен начин“.

От асоциацията подчертават, че е изключително важно изборната администрация да бъде прозрачна и и да дава публичност на своите решения.

Поради това трябва да бъдат проведени специални обучения на секционните и общинските избирателни комисии, смятат още от „Прозрачност без граници“.

От асоциацията споделиха, че през последните години констатираните организационни нарушения и неуредици са около 50%, което може да бъде преборено с качествена работа и доверие на хората.

Асоциация „Прозрачност без граници“ настоява и за разширяване на възможността за безплатни изяви и участия в дискусии на кандидатите в публично финансираните медии като БНР и БНТ.

„Доверието на гражданите се гради чрез активен диалог с политиците, тъй като платените рекламни клипове не могат достатъчно да мотивират избирателите“, каза още директорът на асоциацията.

#нарушения #Ваня Нушева #директор #изборно законодателство #избори #промени #асоциация #„Прозрачност без граници“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници