Правителството се застрахова: Отпускат пари за калиев йодид и ремонт на системата за оповестяване

Правителството се застрахова: Отпускат пари за калиев йодид и ремонт на системата за оповестяване
A A+ A++ A

Правителството гласува отпускането на близо 4 млн.лв. за закупуване на таблетки калиев йодит и за ремонт на системата за ранно предупреждение и оповестяване. Това съобщи правителственият пресцентър. 

Министерският съвет прие Решение за одобряване на финансиране на дейности за непредвидени и/или неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия, се казва в съобщението.

С Решението се одобрява финансиране на дейности за непредвидени и/или неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия, в размер на 4 100 000 лв., за финансово обезпечаване на подновяването на запасите от таблетки калиев йодид с изтекъл срок на годност към 31.12.2021 г. и за закупуване на модули и части за ремонт на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване.

На брифинг след заседанието на кабинета, премиерът Кирил Петков обясни защо е нужна подмяната на таблетки калиев йодид: "След вчерашното изказване на президента Путин, че би бил готов да вдигне готовността на ядреното си оръжие (което само по себе си е безумно), ние като българско правителство - надяваме се, че няма такъв риск и това са сплашвания, но не можем да останем безучастни. Затова проверихме каква е възможността да запълним резерва с такива таблетки и видяхме, че са с изтекъл срок на годност. Решихме да се снабдим с тези таблетки, за да сме готови за всякакви сценарии, това е национална сигурност. Оказа се, че част от сигналната ни система също няма достатъчна възможност да работи. Не искам да всявам паника, не вярвам, че това ще се случи, но ние като правителство трябва да имаме работеща система и таблетки калиев йодид", категоричен беше министър-председателят.  

#пари #калиев йодид

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници