Младите търсят висока заплата, по-улегналите държат на работната среда

Младите търсят висока заплата, по-улегналите държат на работната среда
A A+ A++ A

Как съвременните хора избират къде да започнат работа? Промени ли пандемията отношенията между работодателите и "наемниците"? На тези въпроси отговаря глобално проучване на Adecco Group, базирано на допитване до 155 компании и техния персонал. .

Данните показват, че има 

разлики между регионите и поколенията:

Служителите във Франция и Белгия слагат на първо място размера на заплатата, докато италианците и индийците отдават по-голямо значение на възможностите да правят кариера. 

За хората от поколенията Z и Y парите са най-важни, докато по-улегналите много държат на работната атмосфера и на съдържанието на работата. (Z са родените между 1996 и 2009, а Y - между 1980 и 1995 г.).

Работата в екип е предпочитана само в Латинска Америка и Испания, докато навсякъде другаде хората харесват повече самостоятелния труд. Интересното е, че същевременно повечето работодатели са убедени, че персоналът предпочита колективната работа. 

Независимо от възрастовите и регионалните различия всички одобряват дигитализацията на пазара на труда - подаването на  документи за работа на електронен път, провеждане на интервюта онлайн и т.н Харесват също гъвкавото работно време, както и възможностите човек да си изпълнява задълженията не в офис, а  от всякъде, където има интернет, вкл. и на плажа. 

Българите не се отличават от общите тенденции,

посочват авторите на проучването. Данните показват, че работодателите и служителите са на еднакво мнение за основните критерии, които мотивират хората да кандидатстват за работа. И двете страни поставят на първо място трудовото възнаграждение, после е работната среда и възможностите за кариера.

Но се оказва, че мениджърите надценяват ролята на "заплатата" - 72% я посочват като фактор №1, докато при наемниците този процент е 53.

Сериозно разминаване има и по друг критерий -  репутацията на местоработата. Компаниите смятат, че работата за известен работодател е 7-ата по важност причина за служител да се премести, докато самите служители поставят това много по-назад. 

Проучването показва още, че работодателите не разбират, че ковид пандемията е променила нагласите и че работниците  вече обръщат много повече внимание на здравословните и безопасни условия на труд и на възможностите за дистанционна работа. 

"Всъщност ковид накара работниците да ценят всички видове гъвкавост, особено за работните часове и работата от вкъщи или от която и да е точка на света. Това важи особено в Великобритания, Германия и САЩ, където 22% от служителите казват, че оценяват възможността да работят на пълен работен ден у дома, в сравнение със средното глобално ниво от 9%", отбелязват авторите на проучването. Жените държат повече на гъвкавостта - вероятно защото им позволява да вършат по-добре и домакинската работа. 

Още интересни резултати 

 Най-предпочитани от служителите се оказват „харизматичните" лидери, които увличат, а след тях са директорите, които се грижат за благосъстоянието на подчинените си. Третият най-често срещан отговор сред работниците е, че няма значение какъв е шефът, важно е работата да им носи удовлетворение. Това особено важи за Белгия, Франция и Германия.

Служителите в англосаксонските страни много държат ръководството да е отговорно, прозрачно и да спазва етичните стандарти, а в континентална Европа по-висок приоритет са приобщаването на работното място, приемането на различията и социалната справедливост, пише "Сега".

#проучване #условия на труд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници