Антибиотик за пневмония е ефективен и срещу смъртоносна стафилококова инфекция

Антибиотик за пневмония е ефективен и срещу смъртоносна стафилококова инфекция

Pixabay

A A+ A++ A

Антибиотик, който вече се използва в Европа за лечение на пневмония, е ефективен при смъртоносни стафилококови инфекции на кръвта точно толкова, колкото и най-мощният прилаган препарат, предаде Ройтерс.

Причинител на заразата е бактерията стафилококус ауреус (Staphylococcus aureus).

Данните от клинични изпитвания в напреднал етап на антибиотика цефтобипрол са публикувани в изданието "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин".

Препаратът е произведен от швейцарска компания.

Антибиотикът изглежда също толкова ефективен, колкото и по-старото лекарство даптомицин при пациенти, страдащи от много упорития метицилин-резистентен стафилококус ауреус, сочат резултатите от проучването.

"Това е област, в която има истинска потребност" от нова терапия , казва ръководителят на проучването д-р Томас Холанд от Медицинския факултет на университета "Дюк". "Досега не е имало нов антибиотик, одобрен за бактерията повече от 15 години".

За целите на проучването 390 пациенти, хоспитализирани с усложнени стафилококови инфекции, са разпределени на случаен принцип да получават вливания с цефтобипрол или даптомицин, пише БТА.

Терапията е успешна при 69,8% от лекуваните с новия препарат и при 68,7% от тези с досега използваното лечение, показват данните от проучването.

Успехът се определя на базата на преживяемост, подобрение на симптомите, изчистване на бактерията от кръвта, липса на нови усложнения и липса на необходимост от прилагането на други антибиотици.

Стомашно-чревните проблеми са най-често срещаният страничен ефект и при двете лекарства.

Даптомицинът е най-скоро одобреният антибиотик за лечение на инфекции от стафилококус ауреус преди повече от 15 години, твърдят изследователите.

"Въпреки многото работа в медицинската наука, при сложните стафилококови инфекции все още има 25% смъртност в рамките на 90 дни", отбелязва в изявлението съавторът на проучването д-р Ванс Фаулър младши. "Нуждаем се от повече възможности за лечението им".

През август компанията, производител на цефтобипрол подаде молба за одобрение от американското Управление за контрол на хранителните продукти и лекарствата.

#антибиотик #стафилококи #пневмония #проучване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници