НСИ отчете рекорден ръст на българската икономика

НСИ отчете рекорден ръст на българската икономика
A A+ A++ A

Изключително позитивни са новите данни за няколко основни икономически показатели на Националния статистически институт (НСИ). От тях може да се направи доста категоричен извод, че икономиката на България вече е превъзмогнала кризата, свързана с коронавируса и навлиза в период на икономически растеж.

Това може да се види по съвсем категоричен начин както при данните за износа на страната ни, така и при тези за индустриалното производство у нас. Водещите икономически анализатори Лъчезар Богданов и Георги Ангелов публикуваха изключително любопитни графики.

 

"Данните за износа трябва най-накрая да затворят истеричното говорене за "криза" - 2021 г. е абсолютен исторически рекорд:
За декември ръстът на годишна база е 32,5%;
За четвърто тримесечие ръстът е близо 27% и достига 18,2 млрд. лева;
За цялата 2021 г. износът е 68 млрд. лева - с 24% над нивото от 2020 г. , но цели 16,2% над нивото на предкризисната 2019 г.;
Тенденцията се вижда ясно и от данните за индустрията - годишен ръст на индекса на промишленото производство от 14,3% за декември и исторически най-висока стойност на индекса", написа Лъчезар Богданов във фейсбук.

Според него е време да се спрат субсидиите, удобно оправдавани с пандемията, а политиката да се фокусира върху инвестиции, производителност, структурни промени и растеж.

Колегата му Георги Ангелов също подчертава, че данните на НСИ са много по-добри и от най-оптимистичните икономически прогнози.

Индустриалното производство през декември расте с 14.3% в реално изражение, а индексът на индустриалното производство достига най-високото ниво откакто има данни. Индустрията на България не просто се възстанови до предкризисните нива - тя отчетливо ги надминава, посочва икономистът.

В номинално изражение, с натрупаната инфлация, растежът на оборота в промишлеността е 59,9%.

Според данните на НСИ на годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 37.0%, в добивната промишленост - с 21.4%, и при преработващата промишленост - с 8.9%.

Съществен ръст в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството, некласифицирано другаде - със 111.4%, производството на превозни средства, без автомобили - с 68.6%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 29.0%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 28.2%.

Най-голям спад е отчетен при: производството на тютюневи изделия - с 31.3%, производството на напитки - със 17.7%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 9.6%. 

#НСИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници