Близо 22% са работещите бедни у нас

Близо 22% са работещите бедни у нас

pixabay

A A+ A++ A

По данни на Националния статистически институт близо 22% са работещите бедни към края на 2022 г., като по-голям е процентът на жените. Това съобщи председателят на Икономическия и социален съвет (ИСС) Зорница Русинова по време на заседанието на Комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента.

Средната работна заплата за страната през третото тримесечие на 2023 г. е 2000 лв.

Народното събрание е възложило на ИСС да направи анализ на причините, факторите и тенденциите за наличието и обхвата на групата на т.нар работещи бедни. Ще бъдат дадени препоръки и предложения за законодателни промени за ограничаването на това явление.

Русинова смята, че анализът ще представи по-реалистична от досегашната картина за профила на тази група от обществото. "Може би обхватът трябва да включва и ясна социална демографска характеристика на работещите бедни и на типа заетост, за да се види как да се направят отделните профили, разбивки по пол и възраст", посочи тя.

"Това е проблем за България, защото сме с най-лошите показатели що се отнася за бедността в Европейския съюз. Това е навременна тема", коментира депутатът Георги Гьоков от „БСП за България“.

Когато беше възложен този анализ, идеята по-скоро беше да се концентрираме върху аспекта на труда при работещите бедни и в частта „труд“ да се изследват факторите на ниското трудово възнаграждение – дали причината се дължи на ниска степен на квалификация и недостиг на определени умения, на здравословно състояние, лоша дисциплина, на организацията на труда и определението на компании, дали има тенденция за поддържане на ниски работни заплати и др., коментира председателят на ресорната парламентарна комисия Деница Сачева (ГЕРБ-СДС).

Очаква се докладът да се изготви в рамките на първото полугодие на настоящата година. Директивата за минималната работна заплата трябва да се транспонира до края на годината, напомни в края на заседанието Русинова. ИСС ще направи и анализ за пенсионната система.

#НСИ #бедни #бедни семейства #работещи бедни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници