Трайков: EVN и ЧЕЗ няма да последват Е.ОН

Трайков: EVN и ЧЕЗ няма да последват Е.ОН
Трайчо Трайков днес се срещна с министъра на икономиката и устойчивото развитие на Грузия Вера Кобалия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За разлика от австрийската Е.ОН, другите две компании с дялове в електроразпределителните дружества в България няма да продават бизнеса си в страната.

„Компаниите EVN и ЧЕЗ не възнамеряват да продават дяловете си от електроразпределителните дружества, така както направи Е.ОН“, заяви енергийният министър Трайчо Трайков, цитиран от БНР.

Преди дни германската компания продаде собствеността си на чешката „Енерго-Про“.

Според министъра, ако енергийният регулатор не издаде нов лиценз на новия собственик, сделката няма да е възможна.

По думите му тази продажба е повод да се помисли за промяна в законодателството и при сделки, дори между две частни компании, когато са свързани с важни за страната активи, да бъдат разрешавани от министъра.

Трайчо Трайков направи коментара след среща с министъра на икономиката и устойчивото развитие на Грузия Вера Кобалия. „Енерго-Про“ снабдяват с ток крайни потребители в Грузия.

„Сделката беше изцяло управлявана от централата на Е.ОН в Дюселдорф. Ние знаехме неофициално как тя се развива, включително и факта, че EBRD продаде първо своите акции на Е.ОН, а Е.ОН след това продаде целия пакет на „Енерго-Про“, каза Трайков.

„Между другото, аз използвах повода да попитам грузинската министърка какви са впечатленията им в Грузия от работата на „Енерго-Про“, защото те там имат електроразпределението. Според нея компанията има добра репутация и добре се справя със задълженията си в Грузия, така че очакваме и в България да бъде така. Но която и да е компанията, тя е в регулаторния обхват на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, няма начин да се направи компромис със задълженията в обслужването на клиентите“, обясни министърът.

#Грузия #компания #EVN #„Енерго-Про“ #дружества #енергетика #министър #Трайчо Трайков #Е.ОН #ЧЕЗ #Е.ОН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници