Лорд Евгени Минчев пред NOVINITE.BG: Искам да ме запомнят като поет... Останалото е бизнес

Лорд Евгени Минчев пред NOVINITE.BG: Искам да ме запомнят като поет... Останалото е бизнес
A A+ A++ A

Първият светски хроникьор у нас, журналист, поет, певец, писател, ПиАр експерт, лорд... Как успявате да изразите толкова много таланти и дадености? Вие в коя кожа се чувствате най-добре?

Предвид, че съм роден под знака на зодия Близнаци, смятам дори, че тези занимания са ми малко. Казвам го през смях, защото постоянно ми хрумват различни проекти и ги осъществявам с лекота. Най-много се чувствам щастлив в кожата си на поет. Това не е огромна тайна, но сякаш предпочитат да ме свързват с участията ми в популярни телевизионни формати а това не е съвсем истинската ми същност. Поезията е тази, с която искам да ме свързват и помнят- останалото е просто бизнес.

Какво Ви коства да сте на върха през всички тези години?

Дисциплината, отговорността, вроденото трудолюбие и дългът. Дългът към самия мен и нещата, които съм постигнал, дългът към обществото, което има нужда от своите поети, певци, журналисти. Ако щете – и от своите палячовци. Тук на това се гледа с насмешка, но в далечни времена, това е била форма на разтуха, както и начин да се кажат с лекота някои неща. Всеки в шоу бизнеса може да бъде сравнен с палячите от древността, сега просто средствата са различни.

В „Маскираният певец” направо "скрихте шапката с шапката си" – изпързаляхте панелистите и те не успяха да Ви разпознаят. Вие бихте ли участвали в панела на шоуто и смятате ли, че бихте познавали по-успешно кой се крие под маските?

Много е приятно да се работи с този формат, въпреки че да се носи  маската е истинско изпитание. Всички са изключителни професионалисти и при добри договорки, бих участвал отново и за по-дълго. В качеството си на жури, смятам че бих бил интересен и полезен за формата. Както и като певец.

Успяват ли бг политиците да поддържат външния си вид? Обличат ли се подходящо? Какво бихте ги посъветвали?

В днешно време е изобщо добре, че се обличат. Те търсят сходство с най-скучните аспекти на думата политик - тъмно сако, сива риза, синя вратовръзка, в най-добрия случай - червена. Но и какво да искаме от тях, като те са чиновници и не може да се очаква огромна екстравагантност в професията им. Иначе намирам, че всяка модна смелост би им донесла успех, та дори това да е само една жълта вратовръзка или кърпичка в джоба.

Познават ли публичните личности протокола? Впечатлявало ли Ви е някакво потресаващо невежество в това отношение?

Особено при българите, протоколът е оставен на самотек. Изненадан съм, че нашенските институции не обръщат внимание на този важен детайл, от който произхождат много важни и трайни изводи понякога. Изобщо, не само за публичните личности е характерно такова неглижиране на протокола, че граничи и се прелива с невежество, грубост и невъзпитание. Българинът рядко знае да потвърди покана, или да я откаже, както е под съмнение и всяко негово чувство за комуникация.

Известен сте с тънкото си чувство за хумор. Какво Ви развесели напоследък? А какво Ви разочарова и натъжи?

Развеселява ме всичко. Защото се научих да бъда весел, дори когато ситуацията е тъжна. Всичко си правим сами - ако дадем превес на радостта, тя ще ни се усмихне и отдалечи от трудния момент. Хуморът помага много, но често се приема за лековатост от хора, които са го загърбили. Често виждам сърдити хора, които искат да минат за сериозни.

Знайни и незнайни певици и силиконки си изподялкаха носовете, а татковци подаряват на щерките си за абитуриентския бал нови гърди. Трябва ли да има граница за пластичнитe операции?

И тази мода принадлежи на бедното мислене и съществуване на нашенци. Както и на навиците за лош вкус и последване на неправилните икони. Когато гледаш чалга, вдъхновението е едно, когато гледаш опера - съвсем друго. Не отричам грижата за външния вид, но тя трябва да почива на някаква логика и естетика.

2021 година беше успешна за Вас като автор и изпълнител на песни. Кое Ви вдъхнови?

Благодаря за този въпрос, защото тази моя дейност сякаш се неглижира от медиите. „И той пропя“ е реакцията, когато пусна нова песен или нов клип. В сътрудничество с Артур Надосян, като аранжьор, записах десетки мои авторски песни и излях душата си там. След „Гълъбо” на Вида Пиронкова, добих смелост да пиша и да пея свои песни. Така се появиха „Майките”, „Балерината”, „Любовта е”, „Когато”, а последните „Морето в мен”, „Самотен” и „Ранна вечеря”, са напълно посветени на по-младежка публика. Вдъхновението винаги идва от любовта, но в този случай ковид-изолацията беше в основата. Така човек се концентрира повече върху себе си и намира дълбочини, които са му били скрити в гюрюлтията на живота.

Върху какво работите напоследък и какво да очакваме от лорд Евгени Минчев в скоро време?

Точно в момента организирам национален конкурс Бизнесдама на годината, който притежавам като марка. След това предстои Гала церемонията Певец на годината, в която награждаваме български изпълнители в различни категории. В началото на месец юни ще представя за първи път най-новия си проект, който общо би могъл да се нарече Бал на младите.

Най-новото Ви стихотворение?

Небето - карпачо от сини звезди,

чаша вино от белите облаци,

чайките правят лилави следи,

в града преживят люляците.

Кривите крака на лятото,

са така сексапилно проточени.

Високи токчета чувам когато,

през душата ми крачи поточе.

Ние с теб коленичим блажени,

пред бяла покривка сватосана,

с тъмните кръгове на неженени,

влюбени между три и осем.

Интервю на Ани Романова

#Евгени Минчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »