БСП: След ГЕРБ възрастните ще са по-бедни и по-разочаровани

БСП: След ГЕРБ възрастните ще са по-бедни и по-разочаровани
В централата на БСП се проведе пресконференция, в която участваха председателят на Комисията по труда и социалната политика на НС Драгомир Стойнев и депутатът от БСП Емилия Масларова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След мандата на ГЕРБ възрастните хора ще са по-бедни, по-болни и по-разочаровани, заяви бившият социален министър и член на БСП Емилия Масларова.

Масларова посочи, че в Бялата книга на Европейския съюз в пенсионната област е записано, че в някои държавни членки задължителната пенсионна система позволява на лица с пълен или непълен осигурителен стаж да се пенсионират по-рано, предаде БГНЕС.

Тя сподели, че част от предложенията на БСП в промените в Кодекса за социално осигуряване са да се даде възможност на българите, които искат да се пенсионират преждевременно, „при положение че има над 420 000 загубени работни места и над 260 000 обезкуражени“.

„В разстояние от три години управлението на ГЕРБ два пъти променя пенсионната възраст и осигурителния стаж, ние считаме че трябва да дадем възможност на хората, които имат определена възраст и стаж да се пенсионират по-рано“, обясни Масларова.

За по-нагледно тя даде пример други страни от ЕС като Чехия, Германия, Естония и Италия, където има възможност за получаване на пенсия три години по-рано при наличие на достатъчен трудов стаж.

По този начин пенсионната реформа не се съсредоточава единствено и само върху възрастта на хората, но и върху техния принос в осигурителната система, отбеляза Масларова.

От БСП предлагат мъже и жени, на които не им достигат до 24 месеца възраст и/или стаж, да могат да се пенсионират по-рано от определените стандарти в момента при редуцирана пенсия, като за всеки месец пенсията се намалява с 0.4%.

Това означава, че ако днес средната пенсия е 285 лв, то редуцираната пенсия ще бъде 258 лв.

Според Масларова средно в тази група се предвижда да попаднат между 4500 и 5000 души, следователно за 2013 г. ще бъдат необходими малко над 7.900 млн. лв. Ако прибавим и 2014 г., сумата става 23 милиона лв.

Масларова подчерта и влиянието на продължителността на живота, която в България е по-малка от други страни от ЕС.

„Нашите мъже получават пенсия близо девет години. В Австрия получават 17 г., в Словакия - 18 г., в Чехия – 18 г., в Италия 23 години, а в Португалия 20 г.“, уточни тя.

„Съвсем нормално е в икономическа криза хората да се възползват да се пенсионират по-рано. Това изцяло ще промени модела за пенсиониране на ГЕРБ“, каза председателят на Комисията по труда и социалната политика на НС Драгомир Стойнев.

„Българското население се топи. За две десетилетия децата до 18 години са намалели с 900 000 души. Това е сериозен удар за българската икономика, тъй като през следващите 10-15 години ние трябва отнякъде да имаме икономически растеж“, подчерта Стойнев.

Той предложи за детските добавки в размер на 35 лв. да нямат подоходен критерии, т.е. всяко семейство, независимо от дохода, да получава 35 лв.

Също така настояваме майчинските за отглеждане на дете от една до две години, които четвърта година са замразени на 240 лв., да следват ръста на минималната работна заплата.

Допълнителният ресурс за това ще е около 30 млн. лева, изчисляват от БСП.

„Това правителство трябва да има приоритет. Защото българските деца не желаят да работят в тази държава, но за съжаление българските семейства все по-малко раждат деца. Защото, когато изпаднат в риск, държавата я няма“, заяви още Стойнев.

#БСП #Емилия Масларова #ВС #Европейски съюз #ГЕРБ #правителство на ГЕРБ #пенсиониране #пенсионери #пенсия #Драгомир Стойнев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници