Американската Quantum Group стои зад кандидата за „Белене“

Американската Quantum Group стои зад кандидата за „Белене“
Собственикът на компанията „Риск инженеринг", консултираща проекта за АЕЦ „Белене“, Богомил Манчев по време на пресконфереция по темата, 30 септември 2012 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Американската компания Quantum Group Inc е основен инвеститор в „Глобъл пауър консорциум“, която е готова да поеме всички разходи, свързани със строителството на АЕЦ „Белене“, съобщи председателят на Българския атомен форум Богомил Манчев, който е и собственик на компанията „Риск инженеринг“, консултираща проекта.

Окончателната оценка за цената на изграждането на АЕЦ „Белене“, приета от инвеститорите, е 8 млрд. евро, съобщи Манчев, предаде агенция ИТАР-ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Направената оценка включва строителството на два блока с мощност от 1000 мегавата, както и съответната инфраструктура, добави Манчев.

„Ако се стигне до подписване на споразумение за възобновяване на проекта и започнат преговори с българските власти, към консорциума ще се присъединят още инвеститори“, коментира още той.

Според Манчев стъпките, които трябва да бъдат предприети в близко бъдеще, са подновяване на преговорите, както и министърът на енергетиката Делян Добрев да позволи на българската Националната електрическа компания (НЕК) да сключи споразумение за проекта.

Относно поисканите от българския премиер Бойко Борисов 200 млн. евро като гаранция, потвърждаваща сериозността на намеренията на инвеститора, председателят на Българския атомен форум съобщи, че „средствата ще бъдат предадени на държавата, ако консорциумът се откаже от сделката по собствено желание“.

Манчев добави още, че се водят „предварителни разговори с руската компания „Атомстройекспорт“, която да даде съгласието си АЕЦ „Белене“ да бъде построена с участието на американски инвеститор“.

Все още обаче не е ясно дали руската страна ще се съгласи да отстъпи правата си за използване на ядрените технологии, подчерта Манчев.

„В АЕЦ „Белене“ ще работят реактори, произведени от „Атомстройекспорт“, но за неядреното оборудване ще се използва друга технология“, изтъкна той.

В понеделник председателят на Народното събрание Цецка Цачева заяви, че е готова да подготви още в четвъртък като народен представител проекторешение, което ще позволи на правителството да води преговори с частни инвеститори за АЕЦ „Белене“.

На заседание на парламентарната икономическа комисия, на което беше представена и изслушана компанията „Глобъл пауър консорциум“, проявяваща интерес към проекта, Цачева припомни, че има решение на парламента за спиране на проекта „Белене“ и за да има разговори с инвеститори, това решение трябва да бъде променено.

Така ще се даде мандат на правителството и респективно на Националната електрическа компания (НЕК) да водят такива разговори.

Делян Добрев отбеляза, че единствената възможност АЕЦ „Белене“ да се осъществи, е на частен принцип.

Добрев напомни, че проектът е бил спрян не по друга причина, а защото България не е имала финансова възможност да продължи финансирането му.

„Не се яви чуждестранен инвеститор, сигурно изглежда странно да искаме 51 процента дял, а този с 49 процента да даде всичките пари“, коментира той.

Добрев уточни, че въпроси като този дали държавата може да запази определен дял и кога трябва да стане това – дали в началото, или в последваща опция на закупуване, ще бъдат решавани по-нататък, като се отчетат и финансовите възможности, които страната има.

#АЕЦ #Белене #АЕЦ "Белене" #Quantum Group #Глобъл пауър консорциум #Русия #България #Атомстройекспорт #АЕЦ „Белене" #Националната електрическа компания #НЕК #енергетиката и туризма #министър на икономиката #Делян Добрев #Народното събрание #Цецка Цачева #Богомил Манчев #Българския атомен форум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници