Седем температурни рекорда и в последния ден на септември

Седем температурни рекорда и в последния ден на септември
A A+ A++ A

Седем положителни температурни рекорда до 15:00 ч. отчетоха метеорологичните станции в страната, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В последния ден от месец септември в ранния следобед най-топло е във Велико Търново. Там термометрите са достигнали до 35 градуса.

Рекорд е отчетен още в Ловеч със стойност от 34.9 градуса. Останалите места са Добрич, Плевен, Силистра, на връх Мургаш и на връх Рожен в Родопите, допълва Дарик.

Рекордно висока температура е измерена в неделя и в Силистра. Термометрите там са достигнали до 33.7 градуса, съобщиха от метеорологичната обсерватория в града.

Досега най-високата регистрирана температура, измерена на 30 септември 1991 г., е била 32.1 градуса. Най-високата температура за месец септември в Силистра е измерена на 9 септември 1946 г. – 38 градуса.

Настоящата седмица е най-топлата последна седмица на септември в историята на метеорологичните измервания в Монтана, съобщиха от метеорологичната станция в града.

На 26 септември са измерени 30 градуса, на 27 и 28 септември – по 34.4 градуса, на 29-ти – 33 градуса и на 30 септември – 30.6 градуса.

В предишни години се е случвало в 1-2  дни в последната седмица на септември температурите да надвишават 30-35 градуса, но не е в толкова продължителен период, обявиха метеоролозите.

Навсякъде над страната е слънчево, топло и направо горещо. Единствено по Черноморието градусите са малко по-ниски.

#Националния институт по метеорология и хидрология #НИМХ #рекорд #Велико Търново #Силистра #Монтана #Ловеч #Добрич #Плевен #връх Мургаш #връх Рожен #Черноморие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници