Катар преведе 50 млн. д. в България от общо 200 млн.

Катар преведе 50 млн. д. в България от общо 200 млн.
Изпълнителният директор на Българската банка за развитие Асен Ягодин подписа споразумения със седем търговски банки за отпускане на 100 млн. лева за кредитиране на малки и средни предприятия през март 2012 г. Снимка: БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

Катар депозира първите 50 млн. долара от обещаните 200 млн. в Българска банка за развитие, потвърди главният изпълнителен директор на банката Асен Ягодин.

Крупната инвестиция е станала по време на официалното посещение в България през май на министър-председателя и министър на външните работи на Катар шейх Хамад бин Джасем Ал-Тани, информира „Капитал дейли“.

По думите му все още няма конкретни рестрикции за тяхното ползване, но вариантите са различни - за кредитиране, чрез кредини линии, като тяхна разполагаемост за техни инвестиции в местни проекти, които представляват интерес за тях.

„Какъвто и да е начинът на оползотворяването им, най-важното е, че тези пари ще влезнат в българската икономика и първата крачка вече е направена“, посочи Ягодин.

Намеренията за инвестиции на Катар бяха оповестени през май, тъй като страната проявява интерес към туризма, земеделието, здравеопазването и недвижимите имоти.

Арабската държава има и интереси за осъществяване на партньорство в сферата на строителството на инфраструктурни обекти, включително изграждане на висикоскоростния път Русе–Свиленград.

#Българската банка за развитие #Асен Ягодин #Катар #инвестиция #инфраструктура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници