Катар обявява кога започва примирието между "Хамас" и Израел

Катар обявява кога започва примирието между "Хамас" и Израел

pixabay

A A+ A++ A

Катар заяви днес, че "до часове" ще бъде оповестено кога започва примирието между "Хамас" и Израел, предаде БТА, като се позова на ДПА.

Преговорите между Катар и Египет, свързани с подробностите за спирането на огъня в Газа, "продължават в положителна насока", каза говорителят на катарското министерство на външните работи Маджид ал Ансари пред катарската новинарска агенция.

Той заяви, че Катар работи и с двете страни в конфликта, както и с Египет и САЩ, за да гарантира, че примирието започва скоро и че е налице всичко необходимо, за да може и двете страни да се ангажират със споразумението. Спирането на огъня ще позволи на жителите в Газа да получат помощ, както и ще подсигури освобождаването на десетки заложници, държани в плен от началото войната преди седем седмици. Очакваше се примирието да започне днес в 10 часа местно време, но то бе отложено и точният час остава неизвестен, тъй като Израел все още не е съобщил кога ще спре въздушната и сухопътната си офанзива в крайбрежния район.

Говорител на израелската армия каза, че процесът по връщането на заложници от Газа в Израел е сложен и все още е неясен.

Армията подготвя прилагането на първата част от споразумението за освобождаване на заложници, каза снощи говорителят Даниел Хагари. Въпреки това репатрирането на хора, държани в плен в анклава, може да отнеме време и да се осъществи в няколко серии, допълни той.

"Освобождаването (на заложници) ще започне в съответствие с първоначалното споразумение между страните и то не преди петък", каза израелският съветник по националната сигурност Цахи Ханегби, цитиран от вестниците "Харец" и "Таймс ъв Израел", както и от канала "Ен 12".

#Катар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници