Шефът на БЧК и жената на Благовест Сендов – агенти на ДС

Шефът на БЧК и жената на Благовест Сендов – агенти на ДС
Вътрешният министър Цветан Цветанов подписа договор за дарение на стойност 700 хил. лева в полза на пострадалите от земетресението в област Перник с председателя на БЧК Христо Григоров на 18 септември. Снимка: БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

Шефът на Българския Червен кръст (БЧК) Христо Григоров, бившият председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Божидар Божинов и съпругата на ексшефа на парламента Благовест Сендов - Анна, са бивши агенти на Държавна сигурност (ДС), обяви Комисията по досиетата.

Проверени са 114 души от ръководни и контролни органи на палатата, от които 22-ма са съпричастни към ДС, 18 в момента са в управителни органи, като сред тях е и председателят на Управителния съвет (УС) на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

Христо Григоров, който е член на УС на БТПП, е вербуван през 1980 г. като секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС, с агентурно име Еленов.

В архивите има собственоръчно написани агентурни сведения, документ за получено възнаграждение, разходни документи, отчетени от ръководил го щатен служител, документи от ръководил го щатен служител.

Комисията по досиетата посочва, че е открито и предложение от 1991 г. за заличаване на Еленов от оперативния отчет и за унищожаване на материалите.

Самият Григоров обясни, че не е подписвал декларация за сътрудничество и като служител в „Интерпред“ 17 години е пътувал многократно в чужбина и след завръщане си е писал отчети за работата си.

„Откъде да знам къде са отивали тези отчети“, коментира Григоров пред desebg.com.

През 2006 г. Григоров беше арестуван и обвинен в отклоняване на дарения за БЧК, на която е председател от 2001 г.

Три години по-късно обаче досъдебното производство срещу него беше прекратено заради липса на доказателства.

Анна Сендова, съпругата на бившия депутат и председател на парламента, а после и посланик в Япония Благовест Сендов, е била агент Калина.

Тя е работила за контраразузнаването. Намерени са собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество, собственоръчно написани агентурни сведения, документи от ръководил я щатен служител.

Сендова е проверявана като член на УС на БТПП.

Божидар Божинов пък е бил регистриран като нещатен сътрудник под името Страхил.

Цветан Симеонов е бил щатен служител на Първо главно управление. Намерена е заповед от 1988 г., с която е назначен за разузнавач.

#Христо Григоров #Българската търговско-промишлена палата #БТПП #Държавна сигурност #ДС #Комисията по досиетата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници