НС реши: Агентите на ДС ще се обявяват след всяка проверка

НС реши: Агентите на ДС ще се обявяват след всяка проверка
A A+ A++ A

Народното събрание прие на второ четене законопроекта на “Демократична България”, който предвижда агентите на “Държавна сигурност” да бъдат обявявани след всяка проверка.

Според приетите промени, Комисията по досиетата ще обявява принадлежността на даден човек към “Държавна сигурност” всеки път, когато той се кандидатира за заемане на публична длъжност. До момента съгласно тълкувателно решение на Върховния административен съд комисията имаше право да оповестява агентите само първия път.

Промяната е в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към “Държавна сигурност” и разузнавателните служби на Българската народна армия.

"Трябва да знаем, ако има зависимости днес, породени още в миналото, как те са се развили след това и да направим своята оценка като граждани в едно демократично общество. Поне това дължим на българското общество - да прекъсваме зависимостите от миналото", заяви Атанас Славов от "Демократична България".

Предлаганите допълнения са в унисон с прогласеното от Конституционния съд през 2012 г. право на информиран избор, което гражданите получават със законодателството за установяване на принадлежността на лицата на ръководни позиции към ДС.

#ДС #агенти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"