Касим Дал и Корман Исмаилов основаха партия, „недоволни от ГЕРБ“

Касим Дал и Корман Исмаилов основаха партия, „недоволни от ГЕРБ“
На 27 септември в НДК независимите народни представители Касим Дал и Корман Исмаилов организираха събрание на Инициативен комитет за учредяване на нова политическа партия – Народна партия „Свобода и достойнство“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият заместник-председател на ДПС Касим Дал и бившият му съпартиец Корман Исмаилов създадоха нова партия под името „Свобода и достойнство“, съобщиха официално от Инициативния комитет на формацията.

Партията има ясната визия за промяна по един по-различен път, тъй като сегашното управление на ГЕРБ има „сбъркани приоритети“, заяви вероятният бъдещ лидер на „Свобода и достойнство“ Корман Исмаилов, предадоха от БНР.

„Основен приоритет трябва да е заетостта, работните места, доходите, а виждаме, че не е точно това. Това е една от грешките. Един от другите приоритети при нас е, че ние ще бъдем чисти от Държавна сигурност, от скрити зависимости, от олигарси, от хора с тъмно минало“, заяви Исмаилов.

Дал коментира, че очакванията към ГЕРБ са били много големи, имало е и добри неща, които са направили, но той е недоволен от тяхното управление.

„Оправданието винаги е кризата... очакването беше много голямо към ГЕРБ, точно кризата да бъде нашият плюс, да излезем по-силни от нея, като направим реформите, които чукаха на вратата“, добави Касим Дал.

По неговите думи „Свобода и достойнство“ няма битка с определена политическа сила, но ще се състезава с „платформи и личности на предстоящите избори“ и ще направи всичко възможно да участва самостоятелно на тях.

Касим Дал засегна и процеса, който се води в Пазарджик за радикален ислям, като коментира, че не приема думата „радикален ислям“, тъй като има ислямска религия, която се изповядва от български граждани.

„За съжаление, в нашата страна, и това ви го казвам от опит, хора, които хабер си нямат от религия, чели-недочели, дават мнение и оценки за всичко това, което се случва. Може да проверите – 2010 г. поканихме ръководството на ДАНС пред вътрешната парламентарна комисия и там категорично се установи, че ДАНС няма експерти по този въпрос“, каза той.

Според него експертно мнение може да се намери единствено в мюфтийството, защото, „когато говорим и за християнската, и за мюсюлманската религия, и другите, трябва наистина да говорят знаещи и разбиращи хора“, смята още Дал.

По неговите думи воденото дело в Пазарджик е фарс, който може да се използва за насаждане на страх от политически сили като „Атака“, ДПС, ВМРО и телевизия СКАТ, заради коментарите й.

Касим Дал, който беше зам.-председател на ДПС, беше изключен от партията през февруари 2011 г., след като обвини Ахмед Доган за изолацията на Движението за права и свободи.

Основната критика на Дал тогава беше свързана и с агентурното минало на голяма част от ръководството на ДПС.

Малко по-късно от партията беше изключен и Корман Исмаилов – един от малкото, подкрепили Касим Дал.

#ДАНС #ГЕРБ #ДПС #Корман Исмаилов #Касим Дал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино