Кабинетът одобри закон за публичните финанси

Кабинетът одобри закон за публичните финанси
Законът ще влезе в сила от 2014-та година и има за цел да осигури устойчива средносрочна бюджетна среда. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството одобри проектозакон за публичните финанси, който ще служи като нормативна рамка за подготовката на държавния бюджет и общинските бюджети за 2014-та година.

Законът ще влезе в сила от 2014-та година и има за цел да осигури устойчива средносрочна бюджетна среда, предаде Дарик радио.

От Националното сдружение на общините отхвърлят някои от нормите в него, като поставянето на бюджетната процедура на местната власт в силна зависимост от финансовия министър и санкциите при неизпълнението й.

С приемането на закона за публичните финанси ще бъдат отменени Законът за устройството на държавния бюджет и Законът за общинските бюджети.

Още през лятото Националното сдружение на общините подкрепи част от предложенията като въвеждането на по-строги фискални правила и изисквания за прозрачност.

От сдружението посочиха като слабост засилването на централизацията спрямо местната власт и поставянето на бюджетните процедури на общините в силна зависимост от финансовия министър.

Общините се обявиха и срещу предвиденото съкращаване на срока за подготовка и внасяне на общинския бюджет – от 30 на 20 работни дни, след приемане на държавния бюджет, както и зависимостта при съставянето на общинския бюджет от указанията на финансовото министерство.

Новият закон ще отнеме правото на общините да създават делегиран бюджет освен ако това не е предвидено в определен закон.

Проектът не дава и законовата гаранция за превод на държавните трансфери към общините до 5-то число всеки месец.

#Националното сдружение на общините #публични финанси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници