Германският финансов министър даде карт бланш за облекчаване на гръцкия дълг

Германският финансов министър даде карт бланш за облекчаване на гръцкия дълг
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Германия намали съпротивата си срещу преговори за облекчаване на дълга на Гърция, докато финансовите министри от еврозоната търсят начин да преодолеят значителните си различия с Международния валутен фонд (МВФ) по спасителния заем за 86 млрд. долара към Атина, писа в. „Файненшъл таймс“.

Предвид наближаващите през юли вноски по дълговете в размер на 3,5 млрд. долара, които Атина вероятно няма да може да изплати без допълнителна подкрепа, финансовите министри на държавите от еврозоната заявяват, че са готови на политически усилия, за да преодолеят застоя в разговорите между кредиторите по мерките за икономии и дълговото бреме на Гърция.

Пиер Карло Падоан, финансов министър на Италия, определи срещата като важна стъпка към преодоляването на застоя и отблокирането на плащанията. Представителите на МВФ обаче са скептично настроени, най-вече към това как Гърция ще осъществява „спешните“ бюджетни съкращения за 3 млрд. долара, в случай че не успява да постига фискалните си цели.

Политическото пространство за постигане на сделка за дълга беше отворено в понеделник, след като стана ясно, че финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле е готов да разгледа вариантите за облекчаване на дълговете на Гърция. 

Финансовите министри на държавите от еврозоната обявиха, че искат да постигнат споразумение на срещата си на 24 май. Пакетът ще изисква от Гърция да подготви мерки за бюджетни съкращения при „спешни случаи“, които да бъдат приложени, ако публичните финанси не се подобрят значително.

В пакета са включени и ангажименти от страните в еврозоната за облекчаване на дълга в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. 

#дълг #Гърция #еврозона #финансов министър #бюджетни съкращения #МВФ #публични финанси #Волфганг Шойбле

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"