„Атомстройекспорт“ отрече да преговаря за АЕЦ „Белене“ с американски консорциум

„Атомстройекспорт“ отрече да преговаря за АЕЦ „Белене“ с американски консорциум
По-рано в сряда беше съобщено, че неизвестният американският „Глобъл пауър консорциум“ е проявил интерес към изграждането на проекта АЕЦ „Белене“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Атомстройекспорт“ засега не води преговори за закупуване на проекта за строеж на втората атомна централа в България „Белене“, заяви източник от руското дружество.

„Но ако има действителен интерес от страна на американски инвеститор за изкупуването на проекта АЕЦ „Белене“, това само идва като потвърждение за това, че проектът е икономически изгоден, рентабилен и абсолютно реалистичен. Именно това нееднократно заявяваха европейските експерти в областта на енергетиката“, коментира източникът от руската компания, цитиран от БГНЕС.

По-рано в сряда беше съобщено, че неизвестният американският „Глобъл пауър консорциум“ е проявил интерес към изграждането на проекта АЕЦ „Белене“.

Според публикации в медиите представителят на компанията Самюел Реди е представил параметрите на предложението си в присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Реди е обяснил, че американският консорциум в момента провежда разговори с българската НЕК, с „Атомстройекспорт“, както и с няколко компаниии, които да се присъединят към консорциума при изпълнението на проекта за АЕЦ „Белене“.

Българското правителство замрази проекта през март т.г., като тогава представители на властта посочиха, че България няма да дължи никакви неустойки на Русия, тъй като вече е изплатила оборудването за централата, което вече е произведено.

Въпреки това обаче „Атомстройекспорт“ отправи претенции към българската държава, като в началото на септември увеличи исканото от НЕК обезщетение до 1 млрд. евро за неизплатени, вече извършени, дейности по проекта АЕЦ „Белене“.

Делото между двете страни ще се гледа от Международния арбитраж в Париж.

#Париж #Русия #НЕК #Самюел Реди #енергетиката и туризма #министър на икономиката #Делян Добрев #Глобъл пауър консорциум #АЕЦ „Белене“ #България #Атомстройекспорт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници