Танов: Всички в Агенция „Митници" подкрепяме децентрализацията

Танов: Всички в Агенция „Митници" подкрепяме децентрализацията
Няма шанс на този етап да се преместим в Русе, защото няма материална база, категоричен е директорът на Агенция „Митници" Ваньо Танов по въпроса за децентрализацията. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Всички в Агенция „Митници" подкрепят политиката на децентрализация, наложена от вицепремиера Симеон Дянков, заяви директорът на агенцията Ваньо Танов.

„Няма шанс на този етап да се преместим в Русе, защото няма материална база и го няма нужния анализ да покаже какво се случва след това преместване," уточни обаче Ваньо Танов пред „Нова телевизия".

Според него за преместването на Агенция „Митници" като част от административната реформа по идея на финансовия министър Симеон Дянков трябва да има политически консенсус, но решението трябва да се вземе в Народното събрание с дългосрочна перспектива, „за да се знае през коя година какво се случва".

По отношение на финансовите показатели на митниците, агенцията има близо 500 млн. лв. приходи за първите 8 месеца и сериозно преизпълнява плана си от 120 млн. лв.

Ваньо Танов определи преизпълнението като гаранция, че каквото и да се случва в останалите 3 месеца до края на годината, няма риск за бюджета на Агенция „Митници".

„Преизпълнението идва от всички пера – 80 млн. повече има ръст, например, при акциза за цигари," похвали се Ваньо Танов.

Освен това корупцията в агенцията била чувствително по-малко.

„За последните 2 години около 800 служители са освободени. Бях поел като ангажимент, че лица с прякори няма да има в агенцията, това се случи. Повече от 600 млади хора са назначени, аз вярвам в тях, че няма да се подадат на корупционен натиск. За мен корупцията ще бъде единични случаи оттук нататък," категоричен е директорът на митниците.

Попитан за служител в митниците, заловен при акция „Цигараджиите", когото съдът върна на работа, Ваньо Танов отговори, че този човек отново е уволнен, вече за трети път.

Директорът на Агенция „Митници" отказа да коментира за кого е работел подсъдимият за трафик на наркотици Евелин Банев – Брендо, заловен при акция „Кокаиновите крале", защото трябвало да потвърди с доказателства, с които не разполага.

„Българи са участници в много от каналите за пренос на кокаин. По мое време имаше разработки, повече от 4 случаи имаше с яхти, където основно свързани с трафика на наркотици бяха българи. Това не ме изненадва, но това е въпрос на доказване. Мисля, че след това, което се случи в Испания, нещата ще станат по-прозрачни," заключи Ваньо Танов, визирайки кораба „Свети Николай", задържан с близо 3 тона кокаин на борда в средата на август.

#агенция „Митници" #децентрализация #Ваньо Танов #Симеон Дянков #административна реформа #Евелин Банев – Брендо #кораб „Свети Николай" #кокаин #трафик на наркотици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници