Кметът на Созопол Тихомир Янакиев пред Novinite.bg: За Веселата уличка, за Рейзи, за парите в хазната, за БСП и риболова

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев пред Novinite.bg: За Веселата уличка, за Рейзи, за парите в хазната, за БСП и риболова
A A+ A++ A

Стефан МАРКОВ, Михаела МИХАЙЛОВА. Novinite.bg

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев е човекът, който е запретнал ръкави в опит да промени ширещото се в последните години негативно мнение за управлението и облика на курортния ни град. Подкрепен от БСП и хората в общината, той успя да спечели местния вот в края на 2019-а година и започналия наскоро сезон 2021 ще е показателен за това, което Янакиев и екипът му са успели да свършват досега в мандата. Градоначалникът на Созопол е твърдо решен далаверите, с които предшественикът му Панайот Рейзи се прочу, да останат в миналото и занапред древният град да се развива, така че всички жители на общината да са доволни, а не едни да богатеят приказно, а други да се чудят защо законите не важат. Янакиев вече съумя да се пребори за важни промени, но други наболели проблеми висят със страшна сила. Novinite.bg се свърза с кмета, а той бе любезен да даде искрени отговори.

- Г-н Янакиев, вече година и половина сте кмет на Созопол – пост, чиито постижения или липсата на такива се следят под лупа не само от жителите на общината, а и от цяла България. Трудно ли е да си под прожекторите?

- Абсолютно, изключително трудно е, свързано е с много напрежение. Работата е 24/7 както е модерно да се каже. Лично аз мисля, че правя каквото трябва, а вече хората ще решат дали то е полезно за тях и достатъчно добро за общината.

- По време на трите предходни мандата на Панайот Рейзи община Созопол стана известна с доста скандални неща и няма да ни стигне времето да ги изброяваме. И все пак – да почнем от някои конкретни – обществените поръчки в детските градини и ясли и ужасът с паркингите из курорта…как се справяте вие с тях?

- Стремя се да градим нов имидж на общината. Начинът на работа, който аз предлагам е прозрачност, тя гарантира честност и почтеност към избирателите и всички други хора. Дали се справям – това да кажат гражданите. Има доста неща, които се стремим да правим, наистина няма да ни стигне времето, ако тръгнем да ги изброяваме всичките. Иначе за миналото, наследено от предходния управник, предпочитам вече да не говоря и да гледаме напред.

- Всяка зима има период, в който националните новини почват с репортажи от плажовете в Созопол. Причините винаги са разораването на бреговата ивица от концесионери и собственици на заведения или пък показали се от морето помийни тръби. Макар че плажовете са ангажимент на централната власт – какво правите вие по тези дразнещи обществеността въпроси?

- Аз имам едно мнение,  което ще изразя и пред Вас, че цялото регистриране на плажовете трябва да преминава през един властови субект, съответно той трябва да го организира, ако няма пълен капацитет, то да има възможността да използва и други институции. Така общината да отговаря за едно, министерството на туризма за второ, басейнова дирекция за трето - за мен това е колективна отговорност, която води до безотговорност. Моето мнение е, че всичко трябва да се администрира от едно място. Нямам претенции това да бъде общината, защото сега някой може да каже - "Той сега е кмет, иска общината да завземе всичко", не, нека държавата се справи с тази задача. По-честно спрямо хората, концесионерите и спрямо всички, които са участници в този процес е администрацията да става от това място.

- Наскоро признахте, че предпочитате да подпишете разрешение на Каваците да изникнат барове, вместо концесионерът да ви съди, защото сте отказал и да натоварите общината със съдебни такси. Не е ли по-добре да си платите, но на брега да няма думба-лумба?

- Това е една позиция, която аз съм предпочел, ще Ви отговоря и това кореспондира изцяло с предходния Ви въпрос. За да няма думба-лумба на плажовете, когато държавата отдава на концесии плажовете, трябва да конкретизира много точно в договорите каква дейност могат да осъществяват и как да се събират таксите. Защото в община Созопол грубо 700 000 лева всяка година влизат от концесионните такси, това е нашият процент. Това са условно таксите, които се събират от плажовете, които се намират на територията на община Созопол. Не е ли малко лицемерно, веднъж да се взимат парите на тези бизнесмени, които и да са те и после да им кажеш "няма да правиш това, няма да правиш онова, имаш право да сложиш само шезлонги и чадъри". Аз мисля, че това е лицемерие и пак казвам, ако искат да няма барове по плажа - това нещо трябва да бъде обществено стопанисвано и да бъде насочено само със социална функция, всичко друго се превръща в бизнес в един момент.

- Кое е това, което най-много ви дразни в Созопол, но дори вие нямате силата и лостовете да му повлияете?

- Аз обичам града и каквито и недостатъци да има никога няма да кажа нещо лошо. Стремя се да работя, така че да направим града по-добро и приятно място за живеене и за почивка на туристите.

- Готови ли сте с ремонтите и кърпежите на пътищата в общината?

По пътищата в общината, тези които са под нашата шапка, се работи. Знаете, миналата година както и тази бяха направени много ремонти. Няма да ги изреждам, но като цяло това са няколко села, които са в общината – това са Равадиново, Зидарово, Атия. Там бяха направени ремонти, закърпвания, на някои места бяха направени изцяло пътища. Там с години не е ремонтирано, пътната мрежа е амортизирана и трябва да се налеят много сериозни средства, за да може цялата пътна инфраструктура да се рехабилитира. Това е моят апел към държавата, защото има участъци, които зависят от държавата, които много години не се ремонтират или се правят само козметични ремонти, като например пътната връзка Бургас – Созопол, в частта от хижа Странджа към село Росен, което е най-голямото село на територията на община Созопол. Тя е под патронажа на АПИ и ремонтите, които са правени по нея са козметични кърпежи, а всъщност пътят е изключително амортизиран и трябва да бъде основно ремонтиран. Има неща, които трябва да се направят в тази посока, но ние работим и се надяваме държавата да ни удари едно рамо с подкрепа.

- Хората аплодират решението ви да съборите или премахнете камарата постройки, които примамваха туристите, но скриваха гледката и атмосферата по т. нар. "Весела уличка". Няма ли обаче това да се отрази негативно на бизнеса?

- Трябва да има баланс между очакванията на хората и бизнеса, защото ние не можем всичко да изчистим, да махнем и навсякъде да останат само паркове и пейки, защото все пак сме туристическа дестинация и хората очакват да има къде да седнат да пият питие, да се нахранят. Това, което направихме на "Веселата улица" първо, че беше обещано - аз работя по обещанията си, второ – видът, който придоби е много по-добър, макар че пак има забележки – не са премахнати всички търговски обекти, а и няма как. Откри се панорама към морето, обмисляме там да сложим пейки, ще стане прекрасно място за разходка и отдих. При всички положения е добре да има баланс между бизнеса и хората.

- Зачестяват оплакванията, че в общината има много замърсени пътища до плажовете, природозащитници и общински съветници преди дни показаха грозни и гледки. Как може да се реши този огромен проблем?

- В предизборната си кампания бях обещал да съставим обществен съвет към кмета, различен от общинския. Направихме го, в момента той е работещ и развива инициативи като "Ние сме Созопол", която се проведе за втора поредна година. Тази инициатива с подкрепата на много хора помага да се облагороди града, точно такива места да се изчистят, там където необходимо да се боядисва, да се окоси. Правим го с благотворителна инициатива, защото така в рамките на няколко уикенда можем да организираме много хора, 100-200 човека доброволци, които да се включат. В момента звеното в общината, което се грижи за поддръжката на тротоари, счупени плочки, един вид БКС е само от трима човека и те не смогват да свършат всичката работа, която има в град Созопол. Просто досега в града са правени големи неща, които могат да бъдат забелязани и да донесат някакъв политически дивидент, а малките неща не са били гледани. За това не случайно ние имаме един голям стадион, който струва 16 милиона и занемарени крайни улички. Хубаво е, че всички алармират, разбирам и аз алармирах преди, както и сега. Затова и аз давам личен пример като се включвам в инициативите на обществения съвет и "Ние сме Созопол", но мисля, че по-добре и градивно би било вместо да снимаме с телефоните и да хейтваме във Фейсбук, да запретнем ръкави и да свършим нещо полезно.

- Созопол е сред малкото морски общини, които имат представителен футболен клуб в професионалните дивизии. На каква цена обаче се случва това? И по ваша оценка справят ли се със задълженията си Румен Димов и компания?

- Първо аз мисля, че това, което те правят и показват с труда си е изключително важно. Второ, след като станах кмет, намалихме бюджета на отбора драстично, почти двойно. Даваме много по-малко на клуба, отколкото се е давало преди, но въпреки всичко тези момчета успяват да поддържат нивото си във Втора лига. Мисля, че е важно това, което правят по няколко причини. Първата – в школите, които са към футболния отбор тренират към 80 – 90 деца. Нали всички се борим за масов спорт, колко по масово от това за един малък град като нашия? Второ – при положение, че имаме такава изградена база, която ние сега плащаме, защото тя е изградена с кредити от банки, на които предишните управители не плащаха главници по тях, сега ние го правим с моята администрация, та е грехота да оставим това съоръжение просто така. защото, ако на него няма дейност - то ще потъне в разруха. За мен това не е честно спрямо жителите на Созопол. Ние ще продължаваме да подкрепяме отбора със силата, която имаме. Аз ангажирам и външни спонсори, странични лица, които помагат. Мисля, че екипът в лицето на президента Станимир Желев, на спортния директор Румен Димов и на момчетата, треньорите и на старшията Маргарит Димов, и на Петър Кюмюрджиев, които играеше ролята на треньор, се сформира един добър колектив, който от нищо прави нещо.

- Колко е струвало на Созопол, макар и със солидна част евросредства, изграждането на футболния комплекс в града и може ли да говорим там за корупционни практики и евентуална възвръщаемост на инвестицията?

- Аз нямам информация евроспредства да са били изхарчени при построяването на стадиона. Той струваше около 15-16 милиона , които бяха собствени средства, като една голяма част от тях, да не кажа и всичките, са от кредити. Не знам кой ви е казал, че са изхарчени евросредства, може и така да е и аз да не знам. По-скоро има някакво дофинансиране по линия на УЕФА. Но аз информация за европейски средства нямам. Дали е имало корупция или не – нека кажат компетентните органи, които към момента разследват бившия кмет. Те са хората, които ще кажат, аз не съм прокурор, нито съдия, не съдя никого, гледам да върша работата, за която са ме избрали съгражданите ми.

- Могат ли лесно обикновените жители на общината да ви намерят и да сезират за даден проблем, земен градоначалник ли сте?

- Не знам дали съм земен или извънземен градоначалник. Всички знаят телефона ми, аз съм на линия постоянно, имам и Фейсбук, Вайбър, получавам десетки съобщения дневно. Отделно има и кутия, оставена пред общината, ако някои се притеснява лично да се свърже с мен, там също могат да се депозират физически жалби, похвали. Имаме сайт на общината, Фейсбук, приемен ден, извън него също приемам хора. Дали съм земен или извънземен ще кажат хората.

- Има ли пари в хазната на общината и какъв ще бъде стартиралият вече сезон 2021 по ваша прогноза?

- За моя голяма радост и за труда, които сме положили аз и екипът ми, това дава своите плодове и към момента финансите на общината са стабилни. Нямаме неразплатени дългове към външни фирми и физически лица. Единствените ни задължения са към РИОСВ, които от близо 1,8 милиона лева, които за мен бяха заварено положение - сега сме ги намалили почти до 700 000 лева. Предполагам, че тази година, най-късно догодина, ще съумеем да изчистим всички задължения към РИОСВ. Вървим по плана за финансово оздравяване. Можем да кажем, че общите задължения, които заварих в община Созопол са намалели с близо 2,5 мииона лева само за година и половина. Това трябва да говори много на вашите читатели. Не знам дали ще ме разберат, но аз съм поставен в ситуация, понеже съм ги обещал тези неща, да продаваме общинско имущество, само в крайни случаи или при определи ситуации. Не вдигаме данъците и таксите на хората, с изключение на малкото движение при туристическия данък печалба в началото на тази година. Всичко друго си е както преди. Не взимаме дългове, които са нови, насочени към нещо си. Успяхме да постигнем един финансов баланс, бюджетът е балансиран. Може да се каже, че пари имаме, но вместо да ги изливаме за нещо неразумно, те отиват по предназначение. Например - догодина община Созопол трябва да изкара 4 милиона лева собствени средства, за да покрие задълженията си по банкови кредити, по кредитът, които отпусна държавата, за да могат да се погасят задълженията, които бяха заварени, неразплатени от 2018-2019 година. Дори да имаме пари, аз като един бивш банкер, ги стискам, както се казва – бели пари, за черни дни. За да може тази добра новина, която дойде от министерството на финансите, че сме извадени от списъка с финансово закъсалите общини да не е била краткотрайна, а това да се запази като тенденция и да премине като финансова стабилност. Искам да кажа на моите съграждани да имат търпение и, че тази финансова стабилност ще се обърне към тях под формата на неща, които след време ще бъдат изграждани и самият град и населените места в общината ще бъдат облагородявани.

- Дойдохте на власт с подкрепата на БСП. Как виждате шансовете на Столетницата на задаващия се предсрочен парламентарен вот?

- Какво да Ви кажа, всички видяхте какво стана сега на изборите през април. Видяхте, че БСП е трета, вероятно пак ще бъде трета, пък може да стане и втора политическа сила. Не искам да коментирам другите партии, с всичките си кусури и недостатъци БСП е пария, която се е поучавала от грешките си. Има дълъг житейски път и ми е много странно като кажат "системна" партия. Да, каква да бъде? Несистемна ли да бъде, или нещо крайно, което да дойде като промяна, но да донесе страдание и нещастие ли? Не, за мен фактът, че тази партия е демократична е много важен, защото за себе си съм убеден демократ и не понасям авторитаризма под никаква форма. Всички характеристики на БСП са на една демократична партия, няма да ги изреждам. Можем да кажем две три неща като прекия избор на председател на партията, мандатност на представителите в парламента, които се излъчват с квотите на партията и колективното взимане на решения. Това са признаци, които правят самата партия демократична, а и самият факт, че мръсното бельо на БСП се развява винаги по медиите означава, че в нея се говори, няма някаква омерта и не се крият проблемите. Това може да и недостатък, но е и признак за демократичност.

- Какво се случва с аквапарка до двореца в Равадиново, защо не работеше дълго време и каква е причината там входните такси да са в пъти по-скъпи, в сравнение с други подобни атракциони? Частен имот, но все пак…

- Нямам идея, както Вие казахте – това е частен имот. Политиката на ценообразуване си е политика на частника, аз като кмет няма как да се намесвам в ценообразуването на входните билети.

- Живеете в Стария град на Созопол, а можете ли да ловите риба и коя е любимата ви рецепта?

Всичко мога, свързано с морето. Не съм рибар, но съм прекарал немалка част от живота си около рибари. Когато бях ученик, последната ми практика съвпадна със смяната на системата, говоря за 90-та година. Та, прекарах я на един риболовен кораб в Южния Атлантик. Шест месеца изкарах на този кораб, без да стъпя на бряг. Имам, горе долу, някаква представа и от океански риболов, и от местен риболов, без да съм рибар. Много обичам риба, мога да ям всеки ден. Обичам всякаква риба и нямам претенции как ще бъде направена. Стига само да прясна, естествено.  

- Кое е местенцето, което ви е на сърце най-много, къде усещате, че Созопол наистина е "Град на спасението"?

Най-много обичам да съм си вкъщи сред близките, семейството ми. Там се зареждам с енергия и се чувствам най-добре.

#Созопол #Тихомир Янакиев #интервю #Панайот Рейзи #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »