4-ма прокурори запълниха професионалната квота във ВСС

4-ма прокурори запълниха професионалната квота във ВСС
Прокурорите Камен Ситнилски, Михаил Кожарев, Румен Боев и Елка Атанасова попълниха професионалната квота в новия Висш съдебен съвет. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Прокурорите избраха своите четирима представители в новия Висш съдебен съвет (ВСС), с което попълниха 11 позиции в професионалната квота.

Зам.-главните прокурори Камен Ситнилски и Михаил Кожарев, апелативния прокурор от Пловдив Румен Боев и окръжният прокурор от Благоевград Елка Атанасова ще представляват прокуратурата в новия ВСС, предаде БГНЕС.

Останалите членове на новия ВСС от професионалната квота са шестимата съдии - Камен Иванов, Юлия Ковачева, Милка Итова, Даниела Костова, Галя Георгиева, Калин Калпакчиев, както и следователя Румен Георгиев.

11-мата членове на ВСС от парламентарната квота ще бъдат избрани от депутатите на 26 септември.

Камен Ситнилски и Румен Боев бяха избрани на първия тур общото събрание в петък, а Михаил Кожарев и Елка Атанасова - на втория.

Камен Ситнилски отива в новия ВСС с подкрепата на 167 от делегатите, а Румен Боев събра 158 гласа. Михаил Кожарев имаше 130 гласа на първия тур, а на втория получи 120. Елка Атанасова също имаше по-малко гласове на втория тур - 99, докато на първия тя събра 100.

Двамата заместници, които отиват в новия ВСС, според Михаил Кожарев няма да обезкървят системата, защото тя има изключително много потенциал.

„Убеден съм, че има изключително много достойни колеги, които могат да заемат тези постове,” заяви той. Михаил Кожарев смята, че бъдещият главен прокурор трябва да бъде професионалист, който разбира проблемите на системата и е работил в нея.

И Елка Атанасова смята, че бъдещият главен прокурор трябва да бъде човек, който познава проблемите на съдебната система и да е работил като магистрат.

Докато имената на първите трима избрани днес по един или друг начин не предизвикаха изненада, то това на Атанасова бе донякъде неочаквано, като самата тя призна, че е „приятно изненадана от верния избор" на колегите си.

„Всеки боец, който тръгва на битка трябва да очаква победата,” каза Камен Ситнилски, след като беше избран. Той благодари на колегите си и разтълкува избора им като доказателство за това, че е оставил добри впечатления в тях и че се е държал човешки.

„Първото ми и основно задължение ще е да ги защитавам,” потвърди и след избора си зам.-главният прокурор. Той обясни, че и прокуратурата като цяло, и отделни прокурори имат нужда от защита.

„От всички, които неоснователно ги обвиняват, от всички, които искат да се бъркат в работата им, от всички, които неоснователно, съвсем произволно се опитват да им вменят вина за това, което е вина на обществото или държавата. Прокуратурата никога не се е страхувала да си поеме отговорността, но нейната отговорността, не и отговорността за неудачите в държавата на другите фронтове,” заяви Камен Ситнилски.

Той аргументира думите си с коментар по делото САПАРД, всички подсъдими по което бяха оправдани на втора инстанция в петък.

„След като обвинението не е издържало, явно доказателствата не са били достатъчно, за да издържат, т.е. градска прокуратурата може да e положила усилия, но да не е успяла да събере,” коментира Камен Ситнилски и цитира главния прокурор Борис Велчев, според когото оправдателните присъди са част от демокрацията.

И другият избран нов член на ВСС Румен Боев - прокурор в Апелативната прокуратура в Пловдив, цитира настоящия ръководител на държавното обвинение. В книгата му прочел, че Борис Велчев се чуди кога ВСС ще провери работата на главния прокурор.

„Защо не – това са си част от функциите – всички се проверяват. Това е съдебната власт – тя си дължи един на друг проверка,” отговори той на въпроса дали ще инициира проверка на главния прокурор.

И Румен Боев обеща да защитава прокурорите и то не само отвън, но и вътре в системата, когато обвинителят си върши работата по закон и съвест.

#Висш съдебен съвет #ВСС #прокурори #съдии #следователи #професионална квота #парламентарна квота #Камен Ситнилски #Михаил Кожарев #Румен Боев #Елка Атанасова #Борис Велчев #главен прокурор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници