Независимостта на системата - цел на първия кандидат за ВСС Аделина Ковачева

Независимостта на системата - цел на първия кандидат за ВСС Аделина Ковачева
Аделина Ковачева бе първият от 18-те кандидати за членове на новия Висш съдебен съвет, които представят концепциите си пред делегатското събрание на съдиите в НДК. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Независимостта на съдебната система е основата на качественото правораздаване, обяви Аделина Ковачева.

Тя е първият от 18-те кандидати за членове на новия Висш съдебен съвет, които представят концепциите си пред делегатското събрание на съдиите в НДК, предаде БГНЕС.

Независимостта е важна за избора на административни ръководители, цялостната кадрова политика, случайното разпределение на делата, борбата с корупцията и финансовата независимост.

Вторият аспект е осигуряване на независимостта на отделния магистрат, посочи Аделина Ковачева.

„Отделният магистрат трябва да има разписани правила от ВСС за това кога и как може да сигнализира съвета за всяко едно неправомерно вмешателството в неговата дейност," заяви тя.

Кандидатката изтъкна, че това е задължение на магистрата, а ВСС трябва да приеме правилата за начина, по който ще реагира и по който ще вземе отношение.

Ефективността на съдебната система тя разбира като три елемента: висок професионализъм, отчетност и ефективно правосъдие.

Разумният срок опира до първите насоки и първите стъпки, които да бъдат предприети за равномерното регулиране на натовареността, посочи съдията.

„Качественото правораздаване изисква и добри юристи и много честни и почтени хора," заяви тя.

„Аз съм съдия, който почита и уважава съда. Не искам да слушам, че българските граждани определят съда като една затворена структура, и не искам да се върна след 5 години и да видя съдии, които изживяват себе си като смачкани, обезверени и демотивирани. Доказала съм, че имам собствено мнение и здрав гръбнак, за да го отстоявам," посочи Аделина Ковачева.

#ВСС #съдебна система #независимост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници