Да не губим битката за честен и прозрачен избор, призова Лазар Груев съдиите

Да не губим битката за честен и прозрачен избор, призова Лазар Груев съдиите
С думите „Всеки глас има значение!" Лазар Груев откри делегатското събрание на съдиите, на което от 19 номинирани трябва да бъдат иззбрани шестимата им представители в новия ВСС. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев призова да не се допуска битката за справедлив, честен и прозрачен избор на Висш съдебен съвет да бъде загубена.

С думите „Всеки глас има значение!" той откри делегатското събрание на съдиите, на което от 19 номинирани трябва да бъдат иззбрани шестимата им представители в новия Висш съдебен съвет.

„Всяко действие и всеки глас, участието на всеки един от вас е изключително важно за общия резултат," подчерта професорът, цитиран от БГНЕС.

Лазар Груев разказа поучителна история, в която се казва, че, когато ковачът подковава коня преди битката е много важно как ще забие всеки един от клинците на четирите подкови.

„И ако сгреши само един път и нарани коня, е възможно конят да се спъне в битката, пълководецът да падне, войниците да се изплашат, да напуснат бойното поле и битката да бъде загубена. А ние не бива да допускаме битката за справедлив, честен и прозрачен избор да бъде загубена," посочи председателят на ВКС.

Професорът сподели две свои мечти, с което подчерта, че стремежът към публичност и прозрачност при избора на ВСС са безпрецедентни за която и да е власт в България.

Първата мечта на Лазар Груев е някой министър-председател да обяви кандидатите за министри в средата на юли заедно с писмена мотивация на сайта на Народното събрание.

„Така 15 дни по-късно на същата страница да се появят концепциите на кандидатите за министри, които да бъдат публично обсъдени през септември с участието на неправителствени организации, които през целия период имат право да задават, изказват становища, да се публикуват декларации за имущественото състояние и доходите, и при самия избор в НС да има наблюдатели," обясни идеята Лазар Груев.

Втората му мечта се отнася до неправителствени организации при избора им в ръководни органи.

„Ако тези две мечти се сбъднат, ще означава, че както властите у нас, така и взаимоотношението между властите и неправителствените организации са равнопоставени, коректни, на една плоскост," обобщи Лазар Груев.

За да отправи своето послание пред форума, той цитира думите на френския философ Мишел дьо Монтен - „Това, което не може да се направи с мъдрост, благоразумие и умение, никога не се прави със сила."

„Аз вярвам, че българските съдии са мъдри и благоразумни и днес с умение ще извършат този толкова важен избор," подчерта председателят на Върховния касационен съд.

Общото събрание на съдиите се председателства от двама съпредседатели Боян Магдалинчев и Албена Бонева.

#ВСС #Висш съдебен съвет #Лазар Груев #Върховен касационен съд #ВКС #съдии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници