„Росатом“: България да ползва реактора за АЕЦ „Белене“ в Козлодуй въпреки иска

„Росатом“: България да ползва реактора за АЕЦ „Белене“ в Козлодуй въпреки иска
Зам.-шефът на „Росатом“ Кирил Комаров (вторият отдясно) по време на пресконференция в София през 2011 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България може да използва реактора, който е бил произведен за АЕЦ „Белене“, за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, обяви заместник-директорът на руската държавна корпорация „Росатом“ Кирил Комаров.

Според него завеждането на иск от страна на „Атомстройекспорт“, дъщерна компания на „Росатом“, за 1 млрд. евро компенсации от България заради спирането на проекта за строеж на АЕЦ „Белене“ не би трябвало да попречи на България да инсталира 1000-мегаватовия реактор, строен за втората атомна централа, в тази в Козлодуй.

„Подаването на иск срещу българската компания НЕК не означава, че реакторът не може да бъде използван за „Козлодуй“, заяви Комаров, предаде Интерфакс, цитирана от Информационна агенция „Фокус“.

Комаров добави, че оборудването за АЕЦ „Белене“ „е годно“ за поставяне в АЕЦ „Козлодуй“ при наличието на подходящ проект.

Зам.-шефът на „Росатом“ все пак отбеляза, че докато за АЕЦ „Белене“ е било планирано да бъдат построени два енергоблока, като реакторът за втория блок вече е почти готов, за „Козлодуй“ е планиран само един нов реактор.

Във вторник „Атомстройекспорт“ обяви, че увеличава размера на иска си към България за отказа от АЕЦ „Белене“ до 1 млрд. евро.

В тази връзка Комаров обясни, че искът за „огромната“ сума е оправдан, тъй като е основан на извършената работа, включително производството на оборудване, а не представлява глоби и санкции.

По неговите думи досега България не е поискала да прекрати договора за производство на оборудването за АЕЦ „Белене“, така че част от оборудването все още продължава да се произвежда.

Както по-рано бе съобщено, България иска да построи 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй“, като за проекта е привлякла конкурента на „Росатом“ - компанията „Уестингхаус“.

#Уестингхаус #НЕК #компенсация #иск #АЕЦ „Козлодуй“ #АЕЦ „Белене“ #Русия #Атомстройекспорт #Росатом #Кирил Комаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници