Плевнелиев: Русия се опитва да накаже България за енергийната независимост

Плевнелиев: Русия се опитва да накаже България за енергийната независимост
Президентът Росен Плевнелиев откри петото издание на инициативата „Кариера в България: защо не?“, което се провежда под патронажа на държавния глава. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Искането на „Атомстройекспорт“ към България да получи обезщетение от 1 млрд. евро заради отказа да се строи АЕЦ „Белене“ е опит на Русия да накаже България за стремежа й към енергийна независимост и диверсификация, според президента Росен Плевнелиев.

„Правителството днес взема смели и нелеки решения за диверсификация. Затова ни заплашват, вероятно затова се опитват и да ни накажат с 1 млрд. евро неустойки по един проект с неподписан договор, с неясни правила и модел“, заяви Плевнелиев в словото си пред участниците в петото издание на инициативата „Кариера в България: защо не?“, коментирайки искането на „Атомстройекспорт“ за 1 млрд. евро заради отказа да се строи АЕЦ „Белене“, цитиран от БТА.

„Опитват се да ни накажат за това, че искаме да бъдем независими и че искаме да имаме различни източници за доставки на газ и ток“, каза президентът.

Той изрази увереност, че в следващите няколко месеца на тежки преговори на българската държава и институции по темата за диверсификацията със сигурност ще бъде защитен интересът на българската нация.

Държавният глава заяви и че се работи за посещение на президента на Русия Владимир Путин в България до края на годината, Външното ни министерство координира усилията с руската страна, а големите теми в разговорите ще бъдат свързани с енергийната политика.

По-рано премиерът Бойко Борисов заяви, че посещението е планирано за 9 ноември и на него трябва да се подпише договорът за проекта „Южен поток“.

Държавният глава заяви, че България иска да е добър приятел на Русия и за да сме добри приятели, дефинираме ясно нашите интереси и искаме да имаме договори.

„Тези, които в миналото наливаха милиарди без договори, виждате докъде докараха нещата. Доброто приятелство означава добри сделки за двете страни. Много често казваме не по братски, а поравно, и ние искаме поравно“, каза Плевнелиев.

България този път с ясни аргументи, с изключителна добронамереност, но и в писмен вид - с правила, договори и ангажименти, иска да отстоява интересите си, каза Плевнелиев.

„Веднъж завинаги трябва да остане в миналото този подход на зависимости, на вземане на решения под масата и на харчене на пари без договор“, каза президентът.

Той изрази оптимизма си, че минавайки през тежки моменти, двете страни отново ще покажат добронамереност, че приятелството се базира на протегната ръка и добра сделка и за двете страни, а не на добра за едните, а зависимост за десетки години за другите.

В отговор на искането за обезщетение президентът коментира, че България не е изненадана, и допълни, че щяхме да сме изненадани, ако беше друго, ако беше нормално и истински партньорско.

„Истинските приятели не се изнудват взаимно, истинските приятели слагат процесите, проектите и проблемите на масата и ги решават. Истинските приятели не си увеличават двайсеткратно исковете чрез медиите и чрез Брюксел“, заяви Плевнелиев.

Президентът коментира още, че България има полезен ход, и допълни,че не бива да се подценява позицията на България, която е много честна и точна - да се сложат цифрите на масата и за АЕЦ „Белене“, и за „Южен поток“.

По-рано премиерът Бойко Борисов даде специална пресконференция, на която заяви, че Русия като държава, руският народ и България са приятели от векове и ще бъдат приятели завинаги, но щом компанията „Атомстройекспорт“ е завела иск за 1 млрд. евро, ще се съдим с нея.

По думите му „абсолютно вероломно - използвам тяхна терминология от време на войната - ни изненадаха с този иск“.

#Атомстройексперт #АЕЦ „Белене” #Русия #България #Южен поток #президент на Русия #премиер #Бойко Борисов #Росен Плевнелиев #Президент на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници