Павлова: България ще връща европари, ако не разплати 1 млрд. лева

Павлова: България ще връща европари, ако не разплати 1 млрд. лева
Министър Лиляна Павлова преди началото на редовното заседание на Министерския съвет, 29 август 2012 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България ще трябва да връща европари, ако до края на 2013 г. не успее да разплати 1 млрд. лева по Оперативна програма „Регионално развитие“, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Павлова говори в четвъртък при откриването на годишната конференция за представяне на напредъка по програмата.

По думите на Павлова половината от проектите, по които се работи в момента, са рискови и ако не се предприемат спешни действия, средствата от тях ще трябва да бъдат върнати.

Регионалният министър уточни, цитирана от bTV, че парите все пак могат да бъдат пренасочени към други проекти и че най-рискови са проектите, свързани с градски транспорт, наводнения, деинституционализация, здравна инфраструктура.

Тя каза, че съществуват проекти, които са договорени през 2008 г., но не са изпълнени. Причината за забавянето най-често е обжалване на тръжни процедури.

Лиляна Павлова добави, че България е договорила 90% от 3,1 млрд. лева бюджет по оперативната програма. До момента са разплатени 32%, а целта е до края на годината да бъдат разплатени един милиард лева.

966 са сключените договори по Оперативна програма „Регионално развитие“ за периода 2007–2013 година.

Те са на стойност 2,807 млрд. лв., или 90% от бюджета по нея, обяви Деница Николова, ръководител на Управляващия орган на програмата, съобщиха от регионалното министерство.

Общият размер на плащанията по договорите е 878 млн. лв., което е 31% от договорените средства, или 28% от ОП „Регионално развитие“, допълни тя.

Деница Николова информира, че с 215 млн. лв. са финансирани 41 проекта за интегрирано и устойчиво градско развитие. 36 са договорите за изготвяне на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие, които възлизат на 21 млн. лв.

Публикувана е и нова схема „Зелена и достъпна градска среда“ на стойност 180 млн. лв.

Деница Николова добави, че стойността на 44 договора за рехабилитация на второкласни и четвъртокласни пътища е 462 млн. лв.

В процес на оценка са още седем проектни предложения. В резултат на приключилите досега проекти са обновени 502 км пътища.

#ОП „Регионално развитие“ #оперативни програми #еврофондове #министър на регионалното развитие #Лиляна Павлова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници