Експерти: „Южен поток“ е мъртвородено начинание

Експерти: „Южен поток“ е мъртвородено начинание
Според Казанджиев едно участие на страната заедно с „Газпром“ може да доведе само до загуби. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Българските потребители винаги са били ощетявани в сферата на природния газ, заяви Христо Казанджиев, представител на Движението за енергийна независимост (ДЕН).

По думите му само благоприятни стечения на обстоятелствата на световните пазари са довеждали до благоприятни последици за българския потребител, предаде БГНЕС.

В сферата на природния газ няма интегрирана политика, която да дава отговори на въпросите за срока на доставки, „Южен поток“ и редица други въпроси, продължи Казанджиев.

Той представи и своята теза защо „Южен поток“ може да се окаже крайно губещ за България.

Според енергийния експерт договорите по проекта са били променени в ущърб на българските потребители и този проект ще постави България в крайно неизгодно положение.

По негова информация проектът е иницииран за 30 млрд. кубически метра доставка на газ, след което се лансира количество от 63 млрд.

За да бъдат осигурени, тези количества изискват големи инвестиции от „Газпром“, в тази ситуация проектът „Южен поток“ носи огромна несигурност за постигане на параметрите, които са заложени, коментира Казанджиев.

„При едно изцяло финансирано от „Булгаргаз“ и „Балкантрансгаз“ начинание България капитализира 100% от своето географско положение, тоест трансформира суверенното си право в приходи“, посочи той.

Според Казанджиев едно участие на страната заедно с „Газпром“ може да доведе само до загуби.

Към неговата позиция се присъедини и Васил Филипов, който определи „Южен поток“ като „едно мъртвородено начинание“, което за България „ще бъде гробище“.

Според него в българската енергетика действат шпионски организации, работещи за интересите на Русия и против тези на България.

Филипов с радост обяви, че най-после е постигнато съгласие в правителството да се започнат ускорени действия за изграждане на интерконекторната връзка с Турция, като проекта ще изгради частна турска фирма.

#Христо Казанджиев #Движението за енергийна независимост #ДЕН #Южен поток #България #Газпром #Булгаргаз #Васил Филипов #Русия #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници