1 млн. декара земя продават през 2012

1 млн. декара земя продават през 2012
През 2012 година в България се очаква да бъдат изтъргувани над 1 000 000 декара земеделска земя. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

През 2012 година в България се очаква да бъдат изтъргувани над 1 000 000 декара земеделска земя при плавен ръст на цените, според председателя на Управителния съвет на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) Борислав Петков.

По думите на председателя на БАСЗЗ през следващата година районът на Хасково, който сега е неразорана целина, ще стане новият Клондайк.

„Много от инвеститорите ще се насочат натам и цената на обработваемите площи ще отбележи ръст от 15-20 на сто“, каза Петков.

Според браншовата организация цените ще нараснат до 10% в районите с голяма конкуренция между арендаторите, както е в Североизточна България.

В други райони обаче - край Русе и Свищов, равнищата на изкуствено завишени цени на малки парцели до 600-700 лева вероятно ще паднат.

„През новата година очаквам навлизането на пазара на нови играчи, които ще бъдат предимно инвеститори от други области“, добави председателят на асоциацията. Според него тези инвеститори ще действат предпазливо, но ще целят мащабност.

„Ще се появят и чуждестранни инвеститори, особено след като България
заяви позицията си по общата селскостопанска политика на Европейския съюз в периода след 2013 година“, смята председателят на БАСЗЗ Борислав Петков.

#земя #земеделска #председател #Борислав Петков #Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници