3 мъже и жена са българите, задържани с 500 кг кокаин

3 мъже и жена са българите, задържани с 500 кг кокаин
Задържаните за трафика на кокаин мъже преди години са били разследвани за трафик на хероин. За тогавашното разследване има имущество и вещи за над 5 млн. евро. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Четирима българи, сред които жена, са арестувани при операция срещу трафика на кокаин на испанската полиция.

Близо 500 кг хероин бяха задържани на яхта в понеделник край Канарските острови в Атлантическия океан.

Както и при първия случай с трите тона кокаин на кораба „Свети Николай”, дрогата е тръгнала от Южна Америка, а според испанската полиция, наркотрафикът е организиран от българи, предаде БНТ.

„Двама от тях са достатъчно известни за българската охранителна система. Другите двама не са в полезрението на оперативната дейност и то по-специално от тези четирима българи има трима мъже и едно момиче,” коментира вътрешният министър Цветан Цветанов.

По думите му, момичето, родено през 1986 г., е твърде младо, за да има отношение към контрабандата в минал период от време.

„Това, което е интересно за другите двама, които са криминално проявени, е, че преди години те са задържани като съпричастни към група за внасянето на три тона и половина хашиш на територията на Испания. И също така, имуществото и вещите, които са събрани тогава в това разследване, са на стойност над 5 млн. евро,” допълни Цветан Цветанов.

На въпрос на БНТ защо е намесена и британската служба за борба с организираната престъпност СОКА, министър Цветан Цветанов отговори:

„За тези две яхти, те са собственост на двама българи, които не са арестувани, но ние знаем кои са, знаем къде са и двете яхти плават под Британски флаг. И това са част от действията, които сме предприели при обмяната на оперативна информация между българските служби и представителите на Великобритания. Двете яхти, които са задържани, са под британски флаг,” коментира българският вътрешен министър.

#кораб „Свети Николай” #кокаин #Испания #Великобритания #Цветан Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници