Найденов не отстъпва от търговете на земеделски земи

Найденов не отстъпва от търговете на земеделски земи
Мирослав Найденов очаква, че в резултат на търговете ще бъдат пласирани бонове с пазарна стойност 80 млн. лв. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерството на земеделието е твърдо решено да проведе предвидените търгове за продажба на земеделски земи и да спази задължението си да пласира всички 300 млн. компенсаторни бона.

Министър Мирослав Найденов е непреклонен, въпреки обвиненията срещу властта за разпродаването на 154 000 дка земи от Държавния поземлен фонд (ДПФ) на обща стойност 47 млн. лв.

Това е сбор от средните начални тръжни цени на земите, предложени за територията на цялата страна, с изключение на областите Габрово и София град. На търговете се обявява началната тръжна цена за декар и може да се плаща само с компенсаторки.

Мирослав Найденов очаква, че в резултат на търговете ще бъдат пласирани бонове с пазарна стойност 80 млн. лв.

През изминалата седмица експерти коментираха, че не всички земи ще представляват интерес за земеделието и селското стопанство и в резултат няма да бъдат продадени.

Търговете за обявените от Министерството на земеделието и храните 150 000 дка земи са закъснялата с 12-13 години социална справедливост за народа, коментира Мирослав Найденов в понеделник.

„Комунизмът обра народа ни, взе му земята и прехраната от ръцете, а демократизмът обеща да му ги върне. Вместо това обаче, обикновеният човек остана на село и вместо земя за обработка получи от държавата ненужни хартийки. Именно правителството на СДС едно време се ангажира да прави търгове и да продава земи срещу боновете, с които емитираха собствениците при номинал 1 бон = 1 лев," обясни Мирослав Найденов, цитиран от КРОСС.

По думите му предходните правителства са изтъргували над 200 000 дка държавна земя, правейки малки търгове на апетитни парчета за определени хора.

Още преди два месеца общинските служби „Земеделие" са стартирали инвентаризацията на всички земи от Държавния поземлен фонд, които пустеят, не са отдадени под аренда или не се обработват, повтори министърът.

На нападките, че има предварително изтичане на информация, Мирослав Найденов отговари еднозначно: „Ние не сме крили".

Още преди година и половина, при представянето пред медиите на пакета с антикризисни мерки на ГЕРБ, е обявено, че 2012 г. стартират търгове за земи. След търговете тези пустеещи земи ще започнат да се обработват, а затова ще се получат 30 млн. лева субсидии от Европейския съюз, посочи още земеделският министър.

По думите му, целият земеделски бранш адмирира старта на прозрачните търгове. Единствените, които се опитват да опорочат търговете, са политически обвързани партии.

В неделя обаче излязоха нови разкрития около тези търгове, след скандала с предполагаемото изтичане на информация.

„Срещу около 10 ст. на кв. метър на търга ще се продават близо 8000 декара планински пасища на връх Миджур," съобщи Тома Белев от природозащитната организация „Зелени Балкани".

Той пресметна, че средната цена за имотите, която се търси, е от около 80 лв. на декар.

#МЗХ #държавен поземлен фонд #компенсаторни бонове #земеделски земи #Мирослав Найденов #Тома Белев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници