Държавата разпродава планински имоти по 10 ст./кв. м

Държавата разпродава планински имоти по 10 ст./кв. м
Никой няма да продаде собствената си земя за 2 ст. на кв. м. Искам да видя този, който ще го направи, заяви Тома Белев от природозащитната организация „Зелени Балкани". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Близо 8000 дка планински пасище от Държавния поземлен фонд под връх Миджур в Западна Стара планина се разпродават по 10 ст./кв. м, алармира Тома Белев от природозащитната организация „Зелени Балкани".

От Министерството на земеделието и храните вече обявиха, че ще предложат за продажба на търг 154 000 дка земи от Държавния поземлен фонд (ДПФ) с поименни компенсационни бонове на обща стойност поне 47 млн. лв., припомня БГНЕС.

От МЗХ обясниха, че това е сбор от средните начални тръжни цени на земите, предложени за територията на цялата страна, с изключение на областите Габрово и София град. На търговете се обявява началната тръжна цена за декар.

Тома Белев констатира, че във Видин се търгуват големи площи в с. Горни Лом, община Чупрене.

„Те са основно пасища и пасища с храсти, които са във високата част на планината, което практически представлява почти високопланински пасища в масива на връх Миджур," каза той.

Тома Белев пресмята, че средната цена за имотите, която се търси е от около 80 лв. на декар. Между 60 и 140 лв., но средно за цялото землище е 80 лв. на декар и така пресмята, че това е около 8 ст. на квадратен метър.

„Доста смешна цена, особено като отчитаме, че цялата сделка се извършва с компенсаторни записи. В петък компенсаторните записи се търгуваха за 18 ст. за лев, което означава, че бъдещият собственик ще придобие високопланинските пасища на Миджур за по-малко от 2 ст. кв. м," подчерта Тома Белев.

Справката за цената на компенсаторките е негова в Българска фондова борса.

„Когато говорим за цел комасация и имате примерно 2 декара в едно землище държавни имоти, добре – нека да се продават, но тук става въпрос за 8 000 декара, както и в други землища има огромни площи, от които се търгуват. Тоест тук говорим за преобладаваща собственост в едно землище. Тоест тя ще бъде прехвърлена от държавата на частни компании," подчерта Тома Белев.

За това, че се търгуват пасища, той има две основни притеснения, първото от които е в цената.

„Не може да се търгуват държавна земя за 8 ст. и още повече, че само плащанията, които се извършват по Програмата за развитие на селските райони биха възвърнали тази инвестиция за по-малко от една година," пресмята Тома Белев.

Вторият притеснителен според него факт е, че се търгуват огромни площи във високата част на планината.

„Българската държава винаги е имала политика за запазване на тези високи планини като държавна собственост, включително е отчуждавала огромни имоти в началото на XX век. Само да припомня, че за Витоша цялата висока част е отчуждена през 1926 г. срещу 3 млн. лв. Това се е извършвало и в другите планини точно с цел уедряване на собствеността, докато това, което се извършва в момента, води до раздробяване на собствеността. Това не е полезно за никого," обясни експертът.

Тома Белев до момента е видял обявите за търговете за Бургас, Варна и Видин и подчерта, че има огромни имоти от 800 – 1000 или 1200 декара или група имоти, които водят до такива площи от по 7000 - 8000 декара.

„Считам, че тези имоти могат да се управляват ефективно и от държавата. Държавата се освобождава от ключова своя собственост, особено във високата част на България – българските планини, което няма да бъде полезно нито за държавата, нито за обществото," подчерта той.

Тома Белев е категоричен, че няма излишни имоти, особено когато се търгуват за стотинки за кв. м.

„Никой няма да продаде собствената си земя за 2 ст. на кв. м. Искам да видя този, който ще го направи," заяви специалистът.

Позицията на МЗХ не е ясна, защото никой не отговаря на стационарните телефони в пресцентъра, нито медийният съветник на Мирослав Найденов вдига телефона си, посочва БГНЕС.

#Тома Белев #„Зелени Балкани" #държавен поземлен фонд #село Горни Лом #пасища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници