Радев: Лъжат, че саботирам здравните мерки! Нямаме план за излизане от кризата и рискуваме втора вълна

Радев: Лъжат, че саботирам здравните мерки! Нямаме план за излизане от кризата и рискуваме втора вълна
A A+ A++ A

"Няма да ме видите в хора на паниката, колкото и рейтингово да е това в момента. Предпочитам гласа на разума, каквото и да ми струва тази позиция. Важна за мен е съдбата на българските работници. Тук, например, работят 630 души, които за малка община като Трявна, ако останат без работа - това ще означава социална катастрофа.

Това заяви  президентът Румен Радев, които посети оръжейно предприятие в Трявна на дружеството "ЕМКО". Припомняме, че от дружеството изразиха притесненията си, че умишлено се спира износът на продукцията им. Той бе категоричен, че не дели българите на тези, които са в частния сектори и в държавния сектор.

"Благодаря на ръководството на предприятието от отбранителната индустрия, което ми позволи да го посетя. То е важен елемент от националната сигурност. Важното е, че в условията на тежка икономическа и финансова криза, тук производството продължава и има сключени договори за готовата продукция. Плащането по тези договори могат да бъдат важна част за преодоляването на кризата.", каза още Радев.

"Хората тук работят и имат пазари. Знаете какво стана по света - закриват се пазари, важно е да запазим износа си", добави още държавният глава.

"Многократното повтаряне на манипулацията, че президентът иска да саботира здравните мерки няма да я превърне в истина. Заедно със здравните мерки, трябва да има и адекватни социално- икономически. Те трябва да са в три направления - навременни, достъпни и безвъзмездни. Свалянето на мерките трябва да е поетапно, а не да се насажда страх и паника. Няма да ме видите в хора на паниката. Предпочитам гласа на разума. Българите са отговорни, проявяват разум. Липсват убедителни и навременни социални и икономически меркии това води до обезверяване на хората", подчерта още той.

Той апелира и за ясен план за постепенно излизане от извънредното положение.

„То не може да стане бързо. Това е сложен процес, при който трябва да има поетапно планиране. Много държави вече работят с такива планове. Ако България не го направи това, ние рискуваме втора вълна“, уточни Радев.

Попитан дали поддържа контакт с ген. Мутафчийски, той заяви, че не постоянно и трябва да се оставят лекарите да си вършат работата. "Много държави работят с планове, България трябва също да изработи такъв - да има план, защото иначе рискуваме да има втора вълна. Решенията трябва да се вземат на базата на реални данни, а не на страх и паника. Спешно трябва да се концентрираме и да положим усилия за тестване на българите", смята още Румен Радев.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници