Силният вятър възобнови огнища в Рила

Силният вятър възобнови огнища в Рила
Силният вятър е разпалил отново огнища в местността „Бели бор", а огнената стихия край ямболските села Раздел и Вълча поляна е обхванала над 10 000 дка. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Продължават действията за овладяване на пожарите на територията на областите Кюстендил, Бургас, Ямбол, Хасково и София.

Силният вятър е разпалил отново огнища в местността „Бели бор", а огнената стихия край ямболските села Раздел и Вълча поляна е обхванала над 10 000 дка, предаде БГНЕС.

Изминалата нощ беше поредната тежка за огнеборците в страната. За последното денонощие служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" са реагирали на 320 сигнала за произшествия, напълно погасени са 265 пожара.

Нови 28 огнища са възникнали само в първите 6 часа на деня в четвъртък. Към момента на територията на страната има действащи 12 пожара, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Няма опасност за бургаските села Вълчиново, Синьо Камене, Сливово и Гранитец. Пожарът е локализиран на площ от 80 000 дка.

Освен пожарните екипи в ликвидирането на огнената стихия участват служители на Горското стопанство, на община Средец, военнослужещи и доброволци от местното население.

Продължава гасенето на огъня в борова и широколистна гори и сухи треви между ямболските села Раздел и Вълча поляна, община Елхово. На мястото на пожара работят 6 пожарни екипа с 30 огнеборци.

В четвъртък в гасителните действия ще се включат полицаи, военнослужещи, служители на Гранична полиция и на местното Горското стопанство. Помощ на наземните екипи ще бъде оказана и от два хеликоптера на ВВС.

Огнената стихия се развива на площ от над 10 000 дка. В сряда вечерта в борбата с огъня се включи и тежка техника, осигурена от ТЕЦ „Марица-Изток".

Силен вятър е възобновил отделни огнища от северната част на пожара в местността „Бели бор" в Рила планина. Дежурните групи през нощта са успели да ограничат развитието му.

В четвъртък там ще гасят 170 пожарникари, войници, горски служители и служители на националните паркове.

110 от тях са в северния участък, останалите – по южния периметър на пожара. В района на пожара има противопожарна техника, булдозер, с моторни триони ще се проправят ивици.

В готовност е да се включи и летателна техника в гасенето.

Продължават действията по ограничаване и ликвидиране на възникналия в сряда пожар в сухи треви и борова гора в землището на село Драгоил, местността „Байршиева чука", община Драгоман.

На място са два пожарни екипа, горски служители и 20 човека местно население. Огънят е обхванал площ от около 200 дка.

Локализиран е огънят в сухи треви и храсти край хасковското село Брягово. Стихията е обхванала 3000 дка.

Няма непосредствена опасност за хората от населеното място и тяхното имущество.

#Кюстендил #Бургас #Ямбол #Хасково #София #Бели бор #Раздел #Вълча поляна #ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" #МВР #Вълчиново #Синьо камене #Сливово #Гранитец #Средец #Елхово #гранична полиция #ВВС #ТЕЦ „Марица-Изток" #Рила #Драгоман #Брягово #пожар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници