Радев: Президентската институция задава политическия дневен ред и е бариера срещу лобизма

Радев: Президентската институция задава политическия дневен ред и е бариера срещу лобизма
A A+ A++ A

Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред. Това заяви  държавният глава Румен Радев по време на отчета си за третата година от работата си на "Дондуков" 2.

Като пример посочи изборното законодателство. Държавният глава добави, че парламентът за пръв път е започнал да разглежда промени в изборното законодателство, когато трябва.

Няма да превръщам този отчет в самореклама. Оценка я дава обществото и в днешната тревожна и променлива действителност по-важно е институциите да бъдат предвидими и с ясни приоритети", каза още държавният глава.

В тази трета година ние продължихме нашата отговорна мисия с последователност. Президентската институция продължи да отстоява правовата държава и интересите на гражданите, да задава дневния ред по важни обществени теми, да стимулира дебата между институциите и гражданите, да обединява около обществено значими каузи, да работи за модерното развитие на България, да отстоява българския интерес", коментира Радев.

Той оцени дейността си като бариера срещу лобисткото законодателство."Там, където виждах, че има нарушение на Конституцията, сезирах Конституционния съд. Обществената реакция потвърждава правотата на моите тези", каза още държавният глава.

Той пипомни, че е поддържал активен диалог с гражданите и институциите, използвайки конституционното си правомощие. В отчета си Радев каза, че е наложил седем вета на закони.

Държавният глава припомнни и за разговорите, които е имал с президента на Русия Владимир Путин. Той заяви още, че приоритетите на президента не са самоцел, а са нужни заради функциите на страната. "Днес по - често се задават въпроси от типа - защо България продължава да бъде на последно място по качество на живот в ЕС, защо колабират цели системи, защо се унищожава българската природа, защо живеем от криза в криза, защо България продължава да се топи, а много наши сънародници продължават да напускат страната, напомни той.

„Мой основен приоритет ще продължава да бъде отстояването на правовата държава“, каза Румен Радев и поясни, че ще положи усилия в няколко важни направления.

Радев открои още като фокус на работата си детското здравеопазване, образованието, засилването на децентрализирането на общините, опазването на историческата памет и културното наследство.

"Развитието на въоръжените сили е мой върховен приоритет като главнокомандуващ", допълни той.

На 13 ноември 2016-а Румен Радев и Илияна Йотова бяха избрани за президент и вицепрезидент на Република България.

Двамата встъпиха в длъжност на 22 януари 2017 г.

Отчетът на Радев за третата година от мандата си идва на фона на питане от главния прокурор Иван Гешев  към съда - какво е "държавна измяна" и кога може да се разследва държавния глава.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници