Два хеликоптера отново гасят пожара в Рила

Два хеликоптера отново гасят пожара в Рила
Пожарът над Рилския манастир в Рила планина избухна на 23 август след обяд. Огънят гори на 2300 метра височина. Снимка: БНР
A A+ A++ A

Двата хеликоптера, които в събота сутринта се прибраха в авиобазата в Крумово, следобяд отново ще се включат в гасенето на пожара в местността „Бели бор” в Рила, в непосредствена близост до Рилския манастир.

37 служители са извършвали гасителни действия през нощта, благодарение на действията им не е допуснато увеличаване на пожара над Рилския манастир", каза комисар Гроздан Христов, директор на ОУ на ПБЗН-Кюстендил, предаде БГНЕС.

В същото време тежка верижна машина е прокарвала път за достъп на противопожарната техника до долната част на огъня.

„375 души работят днес на терена, 75 от тях пожарникари, 125-горски служители, 100 военни и 75 доброволци", добави още Христов.

Като техника в района на пожара са съсредоточени 40 високопроходими джипа, три от тях на доброволци, две мотопомпи, 4 храстореза и два булдозера.

Два хеликоптера в събота сутринта са направили обход и подробен оглед на района на пожара, след което е решено до обяд да не бъдат използвани заради неподходящите метеорологични условия.

Поради подобряването на обстановката обаче към 12:30 са излетели от авиобаза Крумово и след обяд ще започнат наново да гасят от въздуха.

„С насрещно палене на треви край пожара, е спряно разпространението му", каза още комисар Христов.

Военнослужещите от Сухопътните войски продължават активното си участие в гасенето на пожара в местността „Бели бор” – „Рилска света обител", след като в петък успяха да локализират огнената стихия в поверения им район за действие, уточняват от Министерството на отбраната.

В събота е утроен броят на включените в модулa от военно формирование 26 400 – Благоевград, под ръководството на заместник-командира на формированието майор Истилиян Дуков.

В 5:30 ч. в събота сутринта 92 военнослужещи с 6 броя техника започнаха действия по потушаването на огнената стихия.

Пожарът над Рилския манастир в Рила планина избухна на 23 август след обяд. Огънят гори на 2300 метра височина. В гасенето на пожара участват пожарникари, горски служители, военни, доброволци.

Модулна група от поделението в Благоевград също се включи в гасенето на пожара в местността „Бели бор”. В групата са включени 35 военнослужещи и 4 машини.

#Крумово #Бели бор #Рила #Рилския манастир #комисар Гроздан Христов #ПБЗН #Кюстендил #пожар #Рилска света обител #Благоевград

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници