Следователите номинираха двама за квотата си във ВСС

Следователите номинираха двама за квотата си във ВСС
Румен Георгиев и Койчо Трухчев са двамата номинирани за квотата на следователите във ВСС. Те са представени от един човек, а кой ще бъде той следователите ще решат на 19 септември. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Следователите предложиха двама кандидати за своята квота във Висшия съдебен съвет.

Първата е заместник-директорът на Националната следствена служба Румен Георгиев е номиниран за член на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Той е предложен от Дора Минева – следовател в отдел „Инспекторат и разследване на престъпления по служба".

Другият номиниран е Койчо Трухчев, който също работи в следствието, а кандидатурата му е издигната от колегата му Лъчезар Лазаров, съобщава „Правен свят".

Според Закона за съдебната власт следователите избират един свой представител във ВСС. Общото им събрание ще се проведе на 19 септември.

Румен Георгиев вече веднъж е бил член на ВСС в периода 1999-2003 г. От 1999 г. до момента е председател на Камарата на следователите.

Според данните от последната му атестация той анализира, планира, организира, координира, контролира и отчита изпълнението на задачите, свързани с административната дейност в националното следствие.

„Възложени са му много голям брой преписки и проблеми от организационен, координационен и контролен характер. Голяма част от тях са с фактическа и правна сложност," пише още в атестацията му.

Не става ясно дали последното изречение се отнася до преписките или проблемите, които са му били възложени. Отбелязано е, че е ръководил два екипа за разследване по две досъдебни производства.

Конкретни цифри и резултати от работата му в атестацията няма. Инспекторатът към ВСС не е проверявал работата на Румен Георгиев.

Той е бил награден от Тодор Живков с орден „За военна доблест и заслуга" II степен за това, че заедно с негов колега са открили „причинителя на пожара в сградата на Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура", възникнал на 23 януари 1983 г.

През 1986 г. пък е награден от вътрешния министър с „предсрочно повишаване в звание" за „проявено професионално майсторство и постигнати резултати в ръководството и организацията на агентурно-оперативната и следствена дейност по разкриването и разобличаването на опасен криминален престъпник, извършил поредица жестоки убийства на територията на столицата".

Атестацията на Койчо Трухчев обхваща периода 2005-2010 г. За тези пет години той е работил по 18 преписки срещу известни извършители.

Девет от тях са приключени с обвинително заключение, а другите девет – със заключение с мнение за прекратяване, които са потвърдени от прокуратурата. А по останалите са изготвени обвинителни актове.

Срещу неизвестен извършител е имал една преписка, която е спряна. Инспекторатът към ВСС не е проверявал работата му

Според кадровото му досие през август 1989 г. Койчо Трухчев е произведен в званието старши лейтенант по случай „45-та годишнина от социалистическата революция в България и бойния празник на органите на МВР".

#ВСС #Висш съдебен съвет #Инспекторат към ВСС #Национална следствена служба #Румен Георгиев #Койчо Трухчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници